Regionalni sajam zapošljavanja koji se danas održava u Trebinju, okupio je 23 poslodavca iz svih opština istočne Hercegovine, kao i iz nekoliko mjesta iz Crne Gore koji su iskazali potrebu za 315 radnika.

sajam zaposljavanja trebinje (1)

Sajam organizuje Zavod za zapošljavanje Republike Srpske, čiji direktor Miroslav Vujičić kazao da očekuje da se ponuđena radna mjesta brzo popune novim radnicima.

"Radnike na sajmu traže državne institucije i privatna preduzeća, kao i hotelijeri iz primorskih gradova Crne Gore", rekao je Popović.

On je podsjetio da je preko regionalne filijale u protekloj godini zapsoleno oko 600 lica.

Zamjenik gradonačelnika Trebinja Mirko Ćurić rekao je da ovakvi i slični sajmovi imaju veliki značaj za cijelu Hercegovinu, ističući da su predstavnici grada Trebinja u prethodnom periodu obavili nekoliko razgovora sa licima koja aktivno traže posao preko Zavoda za zapošljavanje.

"Smatramo da ne treba da bude stvar samo do lokalne zajednice i Republike - već i da ljudi koji traže posao daju ideje. A na nama je da im pomognemo da ze ideje pretvore u djelo - ili preko kredita ili kroz donaciju", naveo je Ćurić.

Među mnogobrojnim posjetiocima sajma, koji su nezaposleni, bio je i Trebinjac Milan Šipovac, koji je već duže vrijeme bez posla.

"Predao sam za 'Svislajon' i nadam se da ću uskoro početi da radim", rekao je Šipovac.

Svoj štand ima "Svislajon industrija alata", koja potražuje 26 radnih mjesta. Ova firma na godišnjem nivou primi oko 40 radnika uglavnom na obuku.

"Neke profile odavno tražimo i ne možemo ih naći kao što su inžinjer mašinstva, elektrotehnike i metalurgije", kaže Ranko Kuzman, izvršni direktor za opšte i pravne poslove u u Industriji alata.

Hotelijeri iz Crne Gore pokazali su potrebu za 40 radnika.

color 1