Grad Trebinje je iz Fonda solidarnosti obezbijedio sredstva jednom bračnom paru za treću vantjelesnu oplodnju nakon što su prethodne bile bezuspješne.

bebe

Ovo je prvi par čiju vantjelesnu oplodnju finansira Grad Trebinje, što će činiti i ubuduće u zavisnosti od sredstava, a pravo na to će imati oni koji su već iskoristili sredstva Fonda zdravstvenog osiguranja.

Bračni par iz Trebinja koji je dobio novac biće podvrgnut ovome zahvatu 21. maja na klinici u Pragu.

Među prvim obećanjima gradonačelnika Trebinja Luke Petrovića nakon preuzimanja funkcije bilo je da će Grad finansirati treću vantjelesnu oplodnju bračnim parovima iz ovog grada, što je i počeo da realizuje.

Petrović je u izjavi Srni potvrdio da će treća vantjelesna oplodnja biti finansirana iz sredstava Fonda solidarnosti grada Trebinja, ističući da će svaka naredna biti finansirana kako budu pristizala sredstva.

Fond solidarnosti, osnovan krajem prošle godine, već uspješno funkcioniše, a na osnovu baze podataka Agencije za posredničke, informatičke i finansijske usluge /APIF/ redovno šalje i rješenja privrednim subjektima koji imaju obavezu plaćanja 0,5 odsto ostvarenog prihoda.

Predsjednik Udruženja porodica sa problemom steriliteta "Bebe" Snježana Misita u ime svih članova zahvalila je gradu Trebinju, ističući da je takva odluka od izuzetnog značaj za članove ovog udruženja, posebno što je definisana tako da ne postoje ograničenja kada je riječ o starosnoj granici, te što na ova sredstva mogu da računaju i bračni parovi kojima je potreban zahvat izvan granica Republike Srpske.

U Udruženju 18 bračnih parova čeka treću vantjelesnu oplodnju i uglavnom je riječ o ženama četrdesetih godina.

Misita napominje da postupak vantjelesne oplodnje koji ne prate komplikacije i dodatni tretmani koštaju između 5.000 i 6.000 KM, s tim što su troškovi dvostruko veći ukoliko je zahvat potrebno uraditi u inostranstvu.