Pred poslanicima Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH našao se i izvještaj o provođenju lokalnih izbora 2016. čiji je podnosilac Centralna izborna komisija BiH.

politicke partije

U izvještaju se navodi da su za finansiranje predizborne kampanje, u skladu s članom 15.10 izbornog zakona BiH, politički subjekti u okviru zakonom propisanog limita mogli potrošiti oko 28 miliona KM, od čega političke stranke oko 24 miliona KM, a nezavisni kandidati tri miliona KM, piše Klix.ba.

- Politički subjekti koji su Centralnoj izbornoj komisiji BiH podnijeli postizborni finansijski izveštaj iskazali su troškove izborne kampanje u iznosu od preko sedam miliona KM - stoji u izvještaju Centralne izborne komisije.

Iz CIK BiH navode da se uvidom u podatke o ostvarenim troškovima izborne kampanje, koje su iskazali politički subjekti u postizbornim finansijskim izvještajima, utvrđeno da je jedna politička stranka - Tuzlanska alternativa, prekoračila limit propisan u članu 15.10 izbornog zakona BiH za iznos od oko 31.626 KM.

Izvještaj tretira i polnu strukturu kandidata na lokalnim izborima 2016. godine, a navodi se da je bilo 93,8 posto muškaraca i 6,2 posto žena kandidovano za načelnike/gradonačelnike.

U zaključku izvještaja stoji da će Centralna izborna komisija BiH u narednom periodu posvetiti posebnu pažnju unapređenju izbornog zakonodavstva kroz rad u dvije interresorne radne grupe sa posebnim fokusom na istraživanja uvođenja adekvatnih novih tehnologija u izborni proces, procenu kvaliteta biračkih spiskova i unapređenje zakonodavstva po odlukama Ustavnog suda BiH.