Drago Lečić (64) iz ljubinjskog sela Žrvanj višedecenijski je lovac je na poskoke, a vjerovatno i jedini u BiH, koji je još kao učenik braći i sebi kupovao školski pribor i udžbenike od prodaje zmija otrovnica.

Drago lecic zmijolovac

Zmije su ujedale njegovog brata, majku i njega, ali on nije prestao da ih lovi.

Zmije u filmu Emir Kusturice „Na mliječnom putu“ ulovio je upravo ovaj Ljubinjac. On kaže da bi, možda, i odustao od tog posla, jer otkupa u Ljubinju odavno nema da ga prije nekoliko godina nisu angažovali da hvata poskoke za film.

On je te godine u Žrvnju uhvatio ih pedesetak.

“Od prvog otkupa, prije pedeset godina, pa do ovih za Emirov film ulovio sam oko 500 poskoka”, ističe Lečić.

Drago se sjeća da je u otkupnu stanicu u Ljubinju zmije donosilo nekoliko lovaca iz ljubinjskog kraja i Popovog polja, a među njima je bila i jedna žena iz sela Gornja Ivica.

“Prve otrovnice za otkup sam ulovio sa 14 godina. Tada sam i brata obučio da ih lovi dugim drvenim štipaljkama. Zmije smo stavljali u boce. Drvenim štipaljkama drže se iza glave, a u grlić boce prvo se spusti rep. Zmije u ondašnjoj ljubinjskoj Zemljoradničkoj zadruzi otkupljivale su se za zagrebačku 'Plivu', a cijena je bila dobra, dvije 'crvene' po stotinu dinara za komad”, kaže on.

Ovaj ljubinjski zmijolovac kaže da se poskoci love od marta do oktobra, te da ova otrovnica nikada ne napada ljude, samo se od njih brani.

“Između dvije Gospe penju se na drveće. Neko kaže da je to zbog hrane, a neko da se rashlade, jer je tad velika vrućina i kalendarski kraj ljeta. Pričaju da poskok ugine ako na vrijeme ne siđe sa drveta i uhvati ga zima, a ja sam ih gledao na drvetu i u januaru”, ističe Lečić.

Iako su poskoci njegova specijalnost hvatao je i kravosce, neotrovnu zmiju, koja naraste i preko dva metra.

Ova što je Drago osamdesetih godina prošlog vijeka ulovio u selu Orah kod Bileće bila je duga skoro tri metra.

Sjeća se da su nekada stočari od ujeda zmije liječili stoku, naročito goveda, biljkom sprijež.

Na mjestu gdje bi se uvlačio sprijež nastane gučica, koja otpane, a stoka ostane živa. Slušao sam priču i za macinu travu, samoniklu biljku koju mačka traži kad je ujede poskok, ali zmije rijetko ujedaju mačke, kaže on.

Strastveni zmijolovac kaže da nikada ne bi probao meso zmije, iako je gledao neke ljude kako peku meso otrovnice.