INVESTICIJA NEĆE FALITI – Za revitalizaciju agregata HET-a 10 miliona evra

Izvor: SRNA Foto: Ilustracija
TREBINJELIVE 19. 04. 2017. - 15:57h

Za revitalizaciju agregata Hidroelektrana na Trebišnjici /HET/ planirano je ulaganje oko 10 miliona evra, kako bi se produžio životni vijek ovog sistema koji je u pogonu već 50 godina, rekao je Srni izvršni direktor za proizvodnju i tehničke poslove u HET-u Ilija Tamindžija.

he trebinje 1 grancarevo

Tamindžija je naveo da su u sklopu revitalizacije planirani zahvati na turbini i generatoru, čime će biti povećana njegova snaga do 10 odsto, uz najmanji postojeći koeficijent iskorištenja.

Što se tiče planiranih sredstava za ove radove – 60 odsto biće obezbijeđeno iz kreditnih sredstava, 40 odsto su sredstva donatora, dok će HET učestvovati sa oko 1.120.000 evra vlastitih sredstava.

U okviru „Faze četiri“ planirana je revitalizacija dva agregata, dok je u sklopu „Faze tri“ planirana revitalizacija jednog agregata.

S obzirom da je HET u funkciji već 50 godina, pri kraju životnog vijeka su i Upravna zgrada, obalni zidovi i drugi prateći objekti tako da je planirana kompletna rekonstrukcija sa nadogradnjom.

Tamindžija je naveo da će se raditi nova fasada, zamjena otvora, sistem grijanja-hlađenja i kompletno okolno uređenje objekata.

Raspisana su tri tendera – za učvršćivanje obala i obalnih zidova, za okolno uređenje i otvore, te za nadogradnju i fasadu, a predviđeno je da radovi budu završeni do kraja građevinskog sezone.

Govoreći o proizvodnim rezultatima, Tamindžija je napomenuo da je akumulacija 10 metara ispod plana, te da se loša hidrologija iz 2016. godine prenijela na tromjesečje 2017. godine, pa se radi u nepovoljnim uslovima.

„Zbog takvog stanja u akumulaciji, HET-u se ne isplati proizvoditi, već samo za domaće potrebe“, naveo je Tamindžija i dodao da je proizvodnja na nivou 50 odsto od plana za prvi kvartal.

TAGOVI:

Komentari

Cekaj da prevedemo: dakle zgrada vam je u losem stanju i trebala bi obnova da se mogu dobro prosiriti kapaciteti jer se vise nema gdje sjesti. Sto se tice tih fol donacija, ko jos to daje pare bez interesa, i da… Ko ce vracati taj kredit, pretpostavljamo:mi obicni gradjani. Da to ovako ptetvorimo u keš: od tih 10miliona bar 4 je vaše koje ce se kroz tendere vama zavrnuti u privatne dzepove bando lopovska.

Odgovori

Na sta spade Het (kuca Petrovica), pa da mora uzimati kredit I „donacije“. Tako je to kad se upravlja nedomacinski.

Odgovori
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne i stavove internet portala TrebinjeLive.info. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal TrebinjeLive.info zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja.

Evo zbog čega je TrebinjeLive najčitaniji i najuticajniji portal u gradu!
9.000+
dnevnih
posjeta
270.000+
mjesečnih
čitanja
665.000+
mjesečnih
pregleda stranica
19.100+
fejsbuk
sviđanja