Menadžment svake gradske ustanove dužan je da do polugodišnjeg presjeka finansijskog poslovanja smanji planirane rashode za pet odsto, a istovremeno poveća prihode za isti procenat, rekao je danas gradonačelnik Trebinja Luka Petrović na sastanku sa direktorima javnih ustanova i preduzeća čiji je osnivač Grad.

luka-petrovic

Petrović je istakao da direktori gradskih ustanova koji ne budu odgovorili ovim obavezama neće moći da nastave svoj mandat, dok je za ustanove koje budu ostvarile ovaj cilj, obećano povećanje plata zaposlenima u narednoj godini.

"Prva ocjena ovog stanja biće nakon šestomjesečnog obračuna, oko 15. jula. Oni direktori koji to ne budu ispoštovali - neće moći nastaviti svoj mandat", rekao je ranije Petrović napominjući i da se svi direktori mogu u tom smislu smatrati "probnim" dok se ne dokažu da mogu da odgovore ovim zadacima.

Petrović je rekao da su bolji finansijski rezultati javnih ustanova neophodna mjera kako bi se ublažili efekti novog kreditnog zaduženja, na koje je Grad Trebinje primoran da bi pokrio dugovanja prenesena iz prethodnih godina.

On je dodao da i zaposleni u Gradskoj upravi i ustanovama Grada moraju biti svjesni da u ovim okolnostima nema uslova za povećanje plata, te da je cilj za 2017. godinu isti iznos primanja kao i u 2016.

"Cilj je i da se u 2018. povećaju plate, ali se to mora obezbijediti kroz rad svih odjeljenja u gradskoj administraciji i kroz rad u ustanovama i preduzećima Grada, gdje treba da se ostvaruju dodatni prihodi kako bi i plate bile veće", naglasio je Petrović.