Danas je Vaskršnji ponedjeljak

TREBINJELIVE 17. 04. 2017. - 9:57h

Hrišćanski vjernici danas obilježavaju drugi dan Vaskrsa – Vaskršnji ponedjeljak.

vaskrsnji ponedjeljak

Hrišćani slave Vaskrs tri dana, pa su u kalendaru Srpske pravoslavne crkve crvenim slovom obilježeni i Vaskršnji ponedjeljak i Vaskršnji utorak.

Vaskršnji ponedjeljak je dan kada se u crkvama spominje put vaskrslog Hrista u Emaus s dvojicom učenika. Naime, nakon vaskrsnuća učenici su Isusa sreli na putu iz Jerusalema u obližnji Emaus, gdje su ga prepoznali u lomljenju hljeba.

.“…I izišavši brzo iz groba, sa strahom i radošću velikom pohitaše da jave učenicima njegovim. A kad iđahu da jave učenicima njegovim, i gle, srete ih Isus govoreći: Radujte se! A one pristupivši uhvatiše se za noge njegove i pokloniše mu se. Tada im reče Isus: Ne bojte se, idite, javite braći mojoj neka idu u Galileju, i tamo će me vidjeti. A dok one iđahu, gle, neki od stražara dođoše u grad i javiše prvosveštenicima sve što se dogodilo. A oni sastavši se sa starješinama učiniše vijeće, i dadoše vojnicima dovoljno novaca, govoreći: Kažite: učenici njegovi dođoše noću i ukradoše ga dok smo mi spavali…“.

vaskrsnji ponedjeljak

Vaskršnjim ponedeljkom započinje takozvana Svijetla nedjelja, koja se smatra produžetkom Vaskrsa.

Ova sedmica naziva se i Tomina nedjelja, nazvana po apostolu Tomi.

Vrlo je raširen i naziv „Bijela nedjelja“, jer spada u trapave sedmice, tokom kojih se ne poste ni srijeda ni petak.

Danas se nastavljaju gozbe i veselja, dočekuju se rođaci, kumovi, komšije i prijatelji, rodbina iz udaljenijih krajeva. Svaki gost dobija obojeno jaje.

Vaskršnji ponedjeljak

TAGOVI:

Komentari

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne i stavove internet portala TrebinjeLive.info. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal TrebinjeLive.info zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja.
Evo zbog čega je TrebinjeLive najčitaniji i najuticajniji portal u gradu!
11.000+
dnevnih
posjeta
350.000+
mjesečnih
čitanja
900.000+
mjesečnih
pregleda stranica
19.400+
fejsbuk
sviđanja