Gel manikir možda jeste praktičniji od klasičnog lakiranja noktiju jer daleko duže traje, nedjeljama ne morate da razmišljate o noktima i uvijek su lijepi - osim kad drastično izrastu, pa se vidi očigledna linija između tretiranog i netretiranog dijela nokta.

nokti gel

Međutim, na duže staze ovaj dugotrajni manikir jako oštećuje nokte, čini ih tanjim, slabijim i kada jednog dana prestanete sa redovnim nanošenjem gel manikira noktima treba jako dug vremenski period da se oporave, prestanu da se krzaju, pucaju i listaju i vrate zdravi sjaj i izgled.

Da biste ubrzale oporavak pročitajte post koji će vam otkriti strategiju njegovanja noktiju noktiju nakon gel manikira.

1. Turpijanje - Redovno turpijanje je ključno. Ono će skinuti sitna oštećenja na površini i ivicama noktiju koja vode pucanju i listanju. Koristite mekane nježnije turpije i barem dva puta nedjeljno njegujte nokte na ovaj način. Uvijek ih turpijajte potezima samo u jednom smjeru nikako lijevo-desno ili gore-dolje. Tako samo stvarate nove sitne pukotine i oštećenja. Pored mehaničke obrade noktiju, turpijanje pospjepšuje i cirkulaciju u noktima i tako ubrzava njihov oporavak.

2. Odmorite nokte - U ovom periodu ne bi trebalo da nanosite nikakve lakove za nokte. Dajte im pauzu, da se odmore i oporave. Koristite prirodne lakove namijenjene isključivo za jačanje, ishranu i oporavak nokatne ploče i redovno ih koristite sve dok se nokti ne oporave u potpunosti. Tada možete ponovo da koristite obične lakove.

3. Neka budu kratki - U periodu oporavka nakon gel manikira, nokti su slabi i osjetljivi, pa i najmanji kontakt sa tvrđom površinom može da stvori oštećenja. Držite nokte kraćima, jer će tako biti otporniji i manje izloženi spoljašnjim negativnim faktorima. Takođe, najbolje je da budu obli kako ne bi kačili za garderobu i namještaj. Isjecite ih grickalicom za nokte i obavezno nakon toga isturpijajte.

4. Njega zanoktica - Njega zanoktica je takođe jako bitna. Nipošto ih ne sijecite ili još gore kidajte. Ukoliko imate problem sa zanokticama, koristite se spravicom koja će ih gurnuti sa nokatne ploče i redovno ih mažite hranljivim kremama.

5. Hidratacija - Hidratacija je možda i najbitniji korak u oporavku noktiju. Nabavite kvalitetnu hranljivu kremu za ruke i mažite je što češće posebno je utrljavajući u nokatnu ploču i zanoktice. Uveče namažite deblji sloj kreme, stavite rukavice i tako prespavajte.

6. Nedjeljna kupka - Jednom nedjeljno napravite hranljivu kupku za nokte koja će ih dubinski nahraniti. Blago zagrijte maslinovo ulje, dodajte mu kapsulu vitamina E i kašiku obranog mlijeka, pa potopite nokte i ostavite ih u kupki 10-15 minuta.

7. Ishrana iznuta - Ishrana iznutra je takođe jako bitna i podrazumijeva unos vitamina i minerala putem hrane koji učestvuju u izgradnji noktiju. Najbitniji od svih je svakako vitamin B, a ključan je dovoljan unos proteina, kalcijuma i omega-3 masnih kiselina. Možete koristiti i suplemente za brži efekat.