Rukovodstvo Ujedinjene Srpske danas je sa Trga slobode iz Trebinja pozvalo sve političke partije na ujedinjenje, smatrajući da mora da postoji međusrpski mehanizam koordinacije i da je bez obzira na političke razlike neophodna saradnja.

ujedinjena srpska trebinje

Predsjednik Ujedinjenje Srpske Nenad Stevandić istakao je da saradnja svih poslanika i svih političkih partija na nivou BiH i u Republici Srpskoj mora da bude u interesu Srpske, napominjući da nejedinstvo potiče od nesaradnje među političkim partijama.

"Naš plan je pravljenje `reprezentacije` Republike Srpske u Sarajevu koja sarađuje sa svojim predsjednikom, svojom vladom, svojom skupštinom. To se prenosi onda na svaku opštinu i pravimo strategiju razvoja i napretka, a ne strategiju svađa i podjela. Ne možemo graditi dobre odnose sa bilo kim ako nemamo međusobno dobre izgrađene odnose", rekao je Stevandić novinarima prije sjednice Glavnog odbora stranke.

On je istakao da ova stranka insistira na zajedništvu, jer su, kako je rekao, obaviješteni da postoji mogućnost novih međusrpskih sukoba, demonstracija i raznih vrsta destabilizacije.

"To bi bili isti sukobi koji su bili 14. maja prošle godine. Inicijatori već postoje, što u federalnim dijelovima BiH, što u međunarodnoj zajednici, a i među domaćim političarima koji su u Sarajevu, a kojima to može poslužiti za političku korist", rekao je Stevandić.

On je pozvao Savez za promjenu na saradnju.

"Ne bih želio da se ovo protumači kao napad na ljude koji su u Savezu za promjene na nivou BiH, nego kao poziv da zajedno sarađujemo", rekao je Stevandić.

On kaže da su izbori u lokalnim zajednicama pokazali da narod ne podržava odrođavanje od Republike Srpske i "izbjegavanje razgovora sa svojim predsjednikom, a sutradan se sastaju sa /liderom SDA/ Bakirom Izetbegovićem".

Rukovodstvo stranke je najvilo održavanje Skupštine 14. maja, kao i izradu Deklaracije koju su najavili panoom koji, kako su pojasnili, slikovito predstavlja razliku između razjedinjene Srpske koja je podložna negativnim uticajima i ujedinjene koja je nesalomiva.

Na jedinstvo i sabornost političkih partija pozvali su i potpredsjednik Ujedinjene Srpske Slavko Dunjić i član Predsjedništva stranke i predsjednik Gradskog odbora partije Trebinja Mijat Šarović.