Poslanik skupštine samoproglašenog Kosova Daut Haradinaj, koji je brat lidera Alijanse za budućnost Kosova Ramuša Haradinaja, izjavio je da na Kosovu neće biti nijednog Srbina, ukoliko Ramuš bude iz Francuske izručen Srbiji.

ramis haradinaj

Haradinaj je prijetio i ratom ukoliko sud u Kolmaru, u Francuskoj, donese odluku o izručenju Ramuša Haradinaja Srbiji, prenijela je Radio-televizija Srbije.

"Mogu nas uvesti u rat, ništa drugo. Ja za druge ne znam, ali znam za sebe - ako pogriješe i ako to urade /izruče Haradinaja/ treba da budu spremni za ozbiljnije teme. Ako žele Kosovo etnički bez Srba, onda neka se šale", rekao je Daut Haradinaj za TV "Dukađini".

Apelacioni sud u Kolmaru odlučio je u četvrtak, 6. aprila, da Haradinaj, koji je i bivši premijer samoproglašenog Kosova, ostane u Francuskoj i čeka naredno ročište, 27. aprila, na kojem bi sud trebalo da se donese odluku o zahtjevu Srbije za njegovo izručenje.

Haradinaj je poslije završetka ročišta rekao da očekuje da će 27. aprila biti oslobođe i pozvao svoje pristalice da budu mirni, jer smatra da je "pravda na njegovoj strani".