Beogradski Trebinjci su i ove godine obilježili godišnjicu od smrti velikog pjesnika Jovana Dučića, koji se upokojio na današnji dan prije 74 godine.

ducicev dan kalemegdan (4)

Kiša ih nije spriječila da prirede kulturni program, polože cvijeće i prisjete se lika i djela jednog od najpoznatijih Trebinjaca kako na Balkanu, tako i u svijetu.

Prigodnim riječima, prisutne je pozdravio Žarko J. Ratković, predsjednik Udruženja Trebinjaca "Jovan Dučić" u Beogradu, koje je već godinama organizator današnjeg programa.

ducicev dan kalemegdan (4)

On je kazao da je, kako je to i Dučić svojevremeno govorio, Udruženje umjesto za cvijeće i svijeće, pomoglo sa 500 KM Udruženje roditelja djece i omladine sa posebnim potrebama "Sunce nam je zajedničko".

"Uz finansijska sredstva, ovom trebinjskom udruženju smo uručili i laptop", rekao je Ratković.

Kulturni program se sastojao od recitacija Dučićevih pjesama, a upotpunio ga je hor Osnovne škole "Jovan Dučić" iz Beograda.

Trebinjci nisu zaboravili ni Aleksu Šantića, čija bista stoji nasuprot Dučićeve na Kalemegdanu. I na njegovu bistu položeno je cvijeće, a zatim su kazivani stihovi velikog pjesnika iz grada sa Neretve.

ducicev dan kalemegdan (4) ducicev dan kalemegdan (4)