Generalni direktor Novinske agencije Republike Srpske "SRNA" Nikola Deretić rekao je, povodom obilježavanja 25 godina postojanja i krsne slave Agencije - Blagovijesti, da ova medijska kuća jubilej dočekuje sa dobrim poslovnim rezultatima koje je ostvarila proteklih godina.

srna

"Stvorili smo dobru finansijsku osnovu za dalji rad i prosperitet Agencije. Ambicije su da prvenstveno obnovimo cjelokupan informatički sistem, da poboljšamo rad postojećih servisa, da zaštitimo servis od neovlaštene upotrebe i da proširimo video-servis koji smo formirali prošle godine", poručio je Deretić.

Prema njegovim riječima, "SRNA" je imala uspješnu prošlu poslovnu godinu, kao i nekoliko prethodnih - povećala je prihode, smanjila rashode, te za domaće uslove ostvarila prilično veliku dobit u bruto iznosu od 162.000 KM.

"Kao i sve agencije nosimo se sa brojnim problemima, ali mislim da ćemo ih u hodu, u toku ove kalendarske godine riješavati", smatra Deretić.

On je ocijenio da bi Agenciju "SRNA" trebalo poboljšavati u zanatskom, profesionalnom smislu.

"Nedostaje nam edukacija kadrova i svježe krvi, ali, vjerujem, da polako stvaramo osnovu da u ovoj godini pristupimo obuci novinara i svih koji doprinose kvalitetu onoga što `SRNA` radi", rekao je Deretić.

Novinska agencija Republike Srpske "SRNA" danas obilježava 25 godina rada i krsnu slavu Blagovijesti.

Centralna svečanost biće upriličena u hotelu "Bosna" u Banjaluci u 13.00 časova.

Prisustvo svečanosti najavili su premijer Republike Srpske Željka Cvijanović, ministri iz Srpske, brojni predstavnici javog i političkog života u Srpskoj.

Krsna slava i 25 godina rada "Srne" biće obilježeni danas u redakciji u Bijeljini, te dopisništvima u Banjaluci i Istočnom Sarajevu.

Svojom angažovanošću i predanim radom "SRNA" je postala medijski simbol Republike Srpske i za svoj rad dobila visoka odlikovanja od institucija Srpske.

Agencija je neodvojivo vezana za nastanak Republike Srpske i predstavlja jednu od njenih najstarijih i najznačajnijih institucija.

Osnovana je 7. aprila 1992. godine na Palama, odlukom Narodne skupštine tadašnje Srpske Republike BiH, kao Srpska novinska agencija "SRNA" - prva srpska novinska agencija u BiH.

Odlukom Vlade Republike Srpske, 27. marta 2008. godine dobila je sadašnji naziv - Novinska agencija Republike Srpske "SRNA".