Društvo prijatelja Rusije iz Trebinja uoči međunarodnog Dana kosmonautike - 12. aprila ili prvog čovjekovog leta u kosmos, dodijelilo je nagrade učenicima osnovne škole "Jovan Jovanović Zmaj".

nagrade 1b

Kako je za TrebinjeLive.info izjavio sekretar društva Miro Ilić, nagrade su dodijeljene učenicima ove škole, jer su na prošlogodišnjoj izložbi likovnih radova povodom dana kosmonautike "Kosmos očima djeteta" od 366 likovnih radova, oni poslali preko 210.

"Učenici su lani radili po slobodnoj volji, bez obaveze crtanja likovnih radova. Kao osnovni kriterijum uzeli smo marljivost i aktivnost učenika pojedine škole. Naravno da je od presudne važnosti bila i riješenost učitelja i nastavnika da stimulišu učenike da rade na crtežima, a svakako i direktora škole koji je promovisao ovu aktivnost među obrazovnim uposlenicima", rekao je Ilić.

On je dodao da su odlučili i da nagrade najbolje radove sa najzahtjevnijim tehnikama crtanja i to tako da svaka od tri razredne godine ima po nagrađenog učenika - sadašnji peti, šesti i sedmi razred.

Prvu nagradu, astronomski teleskop sa tripodom i setom okulara, dobio je učenik 7-2 razreda Vojislav Elez. Drugu nagradu (za tri crteža), panoramski teleskop na stativu, dobila je učenica 6-1 razreda Jana Šigud, a treću nagradu, dvogled, dobila je Doroteja Domazet učenica 5 -1.

Nagrađeni učenici Vojislav, Jana i Doroteja su izrazili zadovoljstvo da su njihovi "kosmički crteži" nagrađeni i da su dobili optičke instrumente. Izrazili su svoje interesovanje za svemir i nebeska tijela kao i letove kosmonauta, a što ih je nadahnulo da svojim crtežima učestvuju u izložbi.

"Nama kao zaposlenicima u ovoj osnovnoj školi veoma je drago da su naši učenici dobili nagrade za svoje zaista lijepe crteže. To je u neku ruku i priznanje nastavnom osoblju i meni lično jer nagrade i priznanja govore da se u našoj školi kvalitetno radi sa djecom. I ubuduće naša je škola otvorena za saradnju kako sa lokalnim udruženjima građana i organizacijama, tako i šire, jer djeca su naša budućnost", istakao je direktor ove obrazovne ustanove Darko Jegdić.

Pri Drštvu prijatelja Rusije djeluje Trebinjsko astronomsko udruženje /TAU/

Kako saznaje TrebinjeLive.info, i ove godine će za Međunarodni dan kosmonautike Društvo prijatelja Rusije u saradnji sa Kulturnim centrom Trebinje organizovati prigodni program.

nagrade 2b