Naučnim skupom "Poetika Milutina Bojića" u Trebinju je počela manifestacija u čast dobitnika Dučićeve nagrade "Dučićev dan", koja je okupila eminentne srpske stvaraoce koji će u naredna dva dana biti gosti Trebinja.

jovan ducic-min

Otvarajući manifestaciju, gradonačelnik Trebinja Luka Petrović je kazao da mu je velika čast i zadovoljstvo što ima priliku da pozdravi istaknute pjesnike i drage goste, podsjećajući da je do sada odštampano devet zbornika posvećenih pjesnicima čije je djelo razmatrano na ovoj manifestaciji.

"Sudbina velikih pjesnika je takva da se o njima može uvijek govoriti jer nova vremena podstiču nas na nova čitanja i promišljanja", rekao je Petrović.

Na naučnom skupu govorilo se o pjesniku Milutinu Bojiću, koji je sa 25 godina umro u Solunu tokom Prvog svjetskog rata.

Bojić je, kako je istaknuto na skupu, ostavio veliko djelo kroz svoju poeziju i drame, a ostao je upamćen i kao autor "Plave grobnice" - herojske poeme o srpskim ratnicima koji su završili na dnu mora tokom Velikog rata.

Dekan Učiteljskog fakulteta u Beogradu Dragan Jovanović kazao je da je za poetiku Milutina Bojića karakteristično da se razvijala veoma brzo ,kao i da je za svojih 25 godina života prošao više faza razvoja od mnogih pjesnika koji su stvarali i po nekoliko decenija.

"Počeo je kao ljubavni, erotski pjesnik, a pritisnut istorijom, završio je kao pjesnik srpskog stradanja na Krfu", dodao je Jovanović.

U 18.00 časova u Muzeju Hercegovine biće promovisan zbornik radova „Pesničke teme i poetički modeli Alekse Šantića“, sa prošlogodišnjeg naučnog skupa u Trebinju.