Posteljinu bi trebalo da peremo jednom nedjeljno na visokoj temperaturi, a prije korišćenja je dobro osušimo.

posteljina

1. Oštećenja kože

Ako spavate sa šminkom na licu, postoji mogućnost da se pojavi suvoća kože, upalne infekcije ili prerano starenje. Prije spavanja se istuširajte i dobro očistite lice. Preporuka je prati posteljinu svakih 7 do 10 dana.

2. Iritacija kože ili ekcem

Osim privlačenja bakterija, prljavi čaršavi mogu da prouzrokuju trljanje i trenje kože, što može da dovede do iritacija ili ekcema. Teške i masne kreme se teže apsorbuju i na posteljini uzrokuju još više bakterija.

3. Gljivične ili bakterijske infekcije

Znoj i ostale tjelesne izlučevine predstavljaju idealno okruženje za stvaranje gljivica ili bakterija. Jedna vrsta plijesni (cladosporium) raste na vlažnim dušecima i može da dovede do pojave astme, upale pluća i gljivične infekcije koja može da izazove lezije kože i pucanje noktiju na nogama.

4. Grinje

Grinje se hrane mrtvim ćelijama kože i skupljaju se na prljavim mestima. U našem krevetu, svaku noć provedemo uz oko 1.5 miliona grinja, koje ostavljaju mrlje na vratu, licu, rukama i ostatku tijela.

5. Alergije

Bakterije, grinje i plijesan mogu da prouzrokuju ili pogoršaju alergijske reakcije. Preporučuje se upotreba posteljine proizvedene od hipoalergenih materijala na kojima nije moguće razmnožavanje grinja i plijesni. Iako će pranje posteljine uništiti sve bakterije, potrebno je svake 2 do 3 godine mijenjati sintetičke jastuke, a perjane svakih 5 do 6 godina.