SAMIT U NEUMU – Pronaći najbolje rješenje za ukidanje sankcija

Izvor: SRNA Foto: SRNA
TREBINJELIVE 05. 04. 2017. - 14:39h

Direktor „Elektroprivrede Republike Srpske“ /ERS/ Željko Kovačević ukazao je na značaj energetskog samita koji se održava u Neumu, navodeći da je stručna javnost iz oblasti energetike danas otvorila i niz aktuelnih pitanja da bi se zajednički pronašla najbolja rješenja za ukidanje sankcija Evropske energetske zajednice.

samit u neumu

Govoreći o prespektivama ERS-a Kovačević je istakao da i ubuduće prioritet moraju biti dva postulata, a to je sigurnost snabdijevanja i dalji razvoj „Elektroprivrede“ sa aspekta investicija.

„Mi imamo ubjedljivo najnižu cijenu električne energije i tome ćemo težiti i u budućnosti. Zbog takvog opredjeljenja ERS-a prioritet je izgradnja novih objekata jer bez toga bismo svi mogli da dođemo u problem i imamo tržište električne energije koja nije iz naših izvora. Onda bi se u budućnosti postavilo i pitanje cijena iz takvih izvora“, napominje Kovačević.

Veliko interesovanje na samitu izazvala je panel diskusija „Budućnost tržišta električne energije i šeme podsticaja“.

Jedan od panelista izvršni direktor ERS-a za tehnička pitanja Maksim Skoko rekao je da je diskusija obuhvatala suštinsku temu razvoja tržišta električne energije u BiH, a samim tim i u Republici Srpskoj sa ozbiljnim akcentom na razvoj tržišta u region.

„Nedvosmisleno je da se razvoj tržišta ne može posmatrati parcijalno i da moramo sve posmatrati regionalno jer su ovo mala tržišta za sve, pa i za električnu energiju“, istakao je Skoko nakon diskusije.

On je naglasio da je ERS sa svojim aktivnostima izašla na berzu električne energije „Sepeks“ u Srbiji i da skoro sve viškove na dnevnom nivou plasira preko te berze u Beogradu.

Konstruktivnu raspravu izazvala je i tema o značaju obnovljivih izvora električne energije.

O temi „Strateško planiranje u sektoru malih hidroelektrana“ koja će se diskutovati sutra jedan od panelista biće i direktor Direkcije za distribuciju „Elektroprivrede Republike Srpske“ Dalibor Muratović.

Treći energetski samit u BiH organizovan je pod pokroviteljstvom Ministarstva spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH, Regulatorne komisije za električnu energiju BiH, Regulatorne komisije za energiju u Federaciji BiH i Regulatorne komisije za energetiku Republike Srpske.

TAGOVI:

Komentari

Resenje je da se skinete sa grbače ovog naroda,da vam vidimo ledja.A brzo ce i to doći.

Odgovori
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne i stavove internet portala TrebinjeLive.info. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal TrebinjeLive.info zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja.
Evo zbog čega je TrebinjeLive najčitaniji i najuticajniji portal u gradu!
11.000+
dnevnih
posjeta
350.000+
mjesečnih
čitanja
900.000+
mjesečnih
pregleda stranica
19.400+
fejsbuk
sviđanja