Premijer Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas da će Srbija nastaviti da pomaže srpski narod u Mostaru i izgradnju Sabornog hrama.

vucic u mostaru

"To je naš posao i naša obaveza. Pomoći ćemo ljudima da mogu da rade, da mogu da organizuju Šantićeve svečanosti na bolji i primereniji način", rekao je Vučić danas novinarima, nakon što je obišao Šantićevu sobu u Mostaru, koja je smještena u Ćorovića kući u kojoj se nalaze i Muzej Hercegovine i mostarska "Prosvjeta".

Vučić je istakao da bi volio da škole u Mostaru ponovo nose Šantićevo ime.

"Žao mi je što to nije tako. Posebno mi je žao što je deo Ulice Alekse Šantića preimenovan u Ulicu Mile Budaka", rekao je Vučić.

Premijer Srbije navodi da mu nije teško da svakome na zemaljskoj kugli kaže da je grijeh porediti Šantića i Budaka.

"Verujem da će taj veličanstveni pesnik i čovek koji je prenosio slobodarsku misao u našem narodu, ali u drugim sa kojima su Srbi živeli u to vreme, dobiti zasluženu pažnju i mesto ne samo u Mostaru, već i u Beogradu i na svakom drugom mestu", rekao je Vučić.

Premijera Srbije su kroz Ćorovića kuću proveli sekretar mostarskog Srpskog prosvjetnog i kulturnog društva "Prosvjeta" Goran Kosanić i kustos Muzeja Hercegovina Emir Zvonić.

Kosanić je izrazio veliku zahvalnost Vučiću zbog posjete i podrške koju daje "Prosvjeti", ali i mostarskim Srbima.

Ćorovića kuću je Šantićeva sestra Persa Ćorović zavještala "Prosvjeti", ali je ta kuća nacionalizovana i nikada nije vraćena ovom društvu.