Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je večeras u Mostaru da je vrijeme da se nesuglasice u regionu ostave po strani i da se zemlje okrenu jačanju saradnje.

lideri regiona mostar

Dodik je naveo da je dobra prilika za razgovor o tome večerašnji susret regionalnih lidera u Mostaru.

Na pitanje novinara šta očekuje večeras od člana Predsjedništva Bakira Izetbegovića, Dodik je rekao da ne očekuje ništa jer je Izetbegović stvorio probleme i u Federaciji BiH /FBiH/ i BiH.

"Neka on snosi svoju odgovornost, meni je to simpatično", dodao je Dodik.

Dodik je istakao da je Srbija i do sada vodila aktivnu politiku saradnje, da nije učinila nijedan korak da usložni odnose sa BiH, već je to učinio Bakir Izetbegović.

Predsjednik Srpske je rekao da ga raduje Vučićeva pobjeda na predsjedničkim izborima u Srbiji, dodajući da je za region važna stabilna Srbija, što garantuje Vučićeva politika mira i stabilnosti.

Priče o nestabilnosti regiona i mogućim sukobima Dodik je nazvao običnim izmišljotinama i spekulacijama.

"Ne vjerujem u priče da je region nestabilan i da može doći do sukoba, to su spekulacije izvana od onih koji su ovdje pravili karijere na lažnim pričama", rekao je Dodik.

Prema njegovim riječima, iako ne funkcioniše vlast na nivou BiH i iako u FBiH ima problema, nema naznaka nekog nasilja, a postoji generalna opasnost od terorizma.

Dodik i Vučić večeras su zajedno došli u restoran "Romansa" u Mostaru, gdje je organizovana zajednička večera lidera regiona.

ČOVIĆ I VUČIĆ O UNAPREĐENJU BILATERALNIH I ODNOSA U REGIONU

Član Predsjedništva BiH Dragan Čović izrazio je uvjerenje da će razgovori lidera regiona u Mostaru dati doprinos da se ovo područje smiri, da se priča o privrednim temama i procesima integracija.

Čović je nakon sastanka sa premijerom Srbije Aleksandrom Vučićem u Mostaru rekao novinarima da je čestitao Vučiću veličanstvenu pobjedu na predsjedničkim izborima u Srbiji.

"Kad vam neko učini čast da dan nakon izbora bude u Mostaru, jasno je koje je to zadovoljstvo. Pričali smo o mnoštvu tema, zastojima koje imamo, ali i našoj želji da idemo evropskim putem", naveo je Čović.

Vučić je izrazio zadovoljstvo što prisustvuje mostarskom sajmu, navodeći da će sutra, na otvaranju, biti više kompanija iz Srbije nego prošle godine, jer je ekonomska saradnja od izuzetnog značaja.

On je dodao da je sa Čovićem razgovarao o srpsko-hrvatskim odnosima i odnosima u regionu.

"Dogovorili smo se da tu saradnju unapređujemo, jer to znači bolji život za sve naše narode, ni na čiju štetu", rekao je Vučić.

Na pitanje novinara da prokomentariše napete odnose u regionu, Vučić je rekao da je bolje da se svakog dana razgovara, nego da se bilo koje zlo dogodi.

"Mislim da je budućnost u razvoju i to mi nije šuplja priča, već jedina moguća. Želim da verujem da svi normalni ljudi hoće bolji život i spreman sam da uložim u to svu energiju", istakao je Vučić.

IVANIĆ I VUČIĆ O AKTUELNOJ POLITIČKOJ SITUACIJI

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Mladen Ivanić razgovarao je večeras u Mostaru sa premijerom Srbije Aleksandrom Vučićem o aktuelnoj političkoj i ekonomskoj situaciji u BiH i Republici Srpskoj, kao i opštim prilikama u regionu.

Ivanić je čestitao Vučiću pobjedu na predsjedničkim izborima u Srbiji i izrazio uvjerenje da će saradnja BiH i Srbije sada dobiti novi podstrek, saopšteno je iz Predsjedništva BiH.

On je naglasio da ta saradnja u prvom redu zavisi od političkih predstavnika bošnjačkog naroda.

Ivanić i Vučić su razgovarali i o zajedničkim projektima za naredni period, sa posebnim naglaskom na infrastrukturne projekte.