Centar javne bezbjednosti /CJB/ Trebinje apeluje na sve građane da prilikom paljenja vatre obrate pažnju na okolinu, da uzmu u obzir vremenske prilike i sve druge okolnosti koje mogu uticati na širenje vatre kao i da je ne ostavljaju bez nadzora.

Vatra korov

Prije nego što se napusti mjesto gdje je vatra gorjela potrebno je dobro provjeriti da li je ugašena, upozoravaju iz CJB Trebinje.

Odlukama opština propisano je zabranjeno paljenje vatre na otvorenom u periodu od 1.5. do 1.10., u urabanom području grada, u blizini građevinskih objekata u izgradnji, otvorenih skladišnih prostora, složenog sijena, slame, lisnika, u putnom ili dalekovodnom pojasu, u polju za vrijeme sazrijevanja i skidanja ljetnine.

S obzirom na to da je u našim krajevima počelo pripremanje zemljišta za sadnju, mora se istaći da je paljenje korova, strništa i drugog zapaljivog materijala na poljoprivrednom zemljištu dozvoljeno pod nadzorom i uz obezbjeđenje sljedećih uslova:

- Paljenje prijaviti nadležnoj policijskoj stanici ili vatrogasnoj jedinici;

- Paljenje vršiti za vrijeme mirnog vremena uz obezbjeđenje priručnih sredstava za gašenje vatre;

- Oko mjesta predviđenog za paljenje obezbijediti pojas širine tri metra, očišćen od trave, korova i drugog zapaljivog materijala ili uzorati brazdu širine dva metra;

Lice koje je palilo vatru dužno je prije napuštanja mjesta da je u potpunosti ugasi.

Na području koje operativno pokriva Centar u prvih tri mjeseca 2017. evidentirano je 38 šumskih požara.

Oni koji ne preduzmu mjere predostrožnosti prilikom paljenja vatre, te izazovu materijalnu štetu, Centar javne bezbjednosti Trebinje će sankcionisati u skladu sa važećim zakonskim propisima.