U Srbiji se danas održavaju izbori za predsjednika države na kojima će 6.724.949 građana sa pravom glasa birati jednog od 11 kandidata.

srbija izbori 2016

Kandidati su Saša Janković u ime Grupe građana "Za Srbiju bez straha", Vuk Jeremić u ime Grupe građana "Moramo bolje", Miroslav Parović iz Narodnog slobodarskog pokreta, Saša Radulović u ime Grupe građana "Dosta je bilo" i Luka Maksimović u ime Grupe građana "LJubiša Preletačević Beli, Beli - samo jako".

Šesti na glasačkom listiću je Aleksandar Vučić, kandidat koalicije SNS, SPS, SDPS, JS, PUPS, PS, SPO, Pokret Snaga Srbije BK, SVM, zatim sedmi Boško Obradović, kandidat Srpskog pokreta "Dveri", a slijedi Vojislav Šešelj, kandidat Srpske radikalne stranke.

Kandidati su i Aleksandar Popović u ime Demokratske stranke Srbije, Milan Stamatović u ime grupe građana "Za zdravu Srbiju - Milan Stamatović" i Nenad Čanak u ime Lige socijaldemokrata Vojvodine.

Glasaće se na ukupno 8.396 biračkih mjesta, od kojih je 86 na Kosovu i Metohiji, 53 u inostranstvu, a 29 u zatvorima.

Državljani Srbije, koji žive u Velikoj Britaniji, Kanadi i SAD će zbog vremenske razlike glasati danas, po lokalnom vremenu.

Izbore u Srbiji prate domaći posmatrači iz Jukoma, Centra za slobodne izbore i demokratiju /Cesid/, udruženja Građani na straži i CRTA, kao i strani posmatrači, među kojima Delegacija EU i predstavnici 14 stranih ambasada u Srbiji.

OEBS će, uz stranačke kontrolore, brinuti o regularnosti izbora na biračkim mjestim na Kosovu i Metohiji, a biće zaduženi i za transport glasačkih listića, koji će se prebrojavati u Raškoj i Vranju.

Glasanje će trajati od 7.00 do 20.00 časova kada se zatvaraju biračka mjesta.

Za novog predsjednika Srbije biće izabran kandidat koji dobije većinu glasova birača koji su glasali, a ukoliko nijedan kandidat ne osvoji većinu, izbori će biti ponovljeni u roku od 15 dana.

Ovo će biti 11. direktni predsjednički izbori od početka višestranačja u Srbiji, a prvi su održani 9. decembra 1990. godine kada je za predsjednika izabran lider Socijalističke partije Srbije Slobodan Milošević.

Posljednji predsjednički izbori održani su 2012. godine kada je za šefa države izabran Tomislav Nikolić, koji je pobjedu nad dotadašnjim predsjednikom Srbije Borisom Tadićem odnio u drugom krugu.