Najduža ulica u Trebinju nosi ime jednog arhimandrita Srpske pravoslavne crkve /SPC/, a najkraća slikara. Građani, uglavnom, ne znaju koja je to ulica po dužini na prvom, odnosno na posljednjem mjestu u Trebinju.

trebinje najduza i najkraca ulica

Odgovor smo potražili u gradskom Odjeljenju za prostorno uređenje. Tamo su nam potvrdili da se najduža ulica nalazi u naselju Gorica i da je duga oko 1.900 metara.

Nosi ime trebinjskog vojvode arhimandrita Melentija Perovića, koji je daleke 1835. godine rođen u tadašnjem selu Gorica.

milentije perovic ulica trebinje

Perović je bio arhimandrit manastira Duži, a zajedno sa Mićom Ljubibratićem, Perom Tunguzom, Bogdanom Zimonjićem, učestvovao je u podizanju hercegovačkog ustanka protiv turskog zuluma u drugoj polovini 18. vijeka.

Umro je 1887. godine.

U njegovoj rodnoj Gorici dobio je ulicu i to najdužu u gradu. Proteže se od magistralnog puta Trebinje-Nikšić (od Mejtefa) do separacije u naselju Banjevci i desne obale rijeke Trebišnjice.

melentija perovica

U njoj se ne nalaze objekti od javnog značaja, ali zato su tu smješteni neki od prepoznatljivih trebinjskih restorana i vinarija.

S druge strane, najmanja, ali ništa manje značajna, ulica u Trebinju nalazi se u samom centru grada i duga je svega 19 metara.

Nosi ime slikara Mirka Kujačića.

mirko kujacic ulica trebinje

Proteže se između zgrade nekadašnjeg Đačkog doma i privatne kuće. Počinje kod pijace, a završava se na Glavnoj ulici.

Predviđena je samo za pješake!

Legat slika Mirka Kujačića, koji je rođen 1901., a umro 1987. godine, nalazi se u Muzeju Hercegovine u Trebinju od 2005. godine.

Slike su poklon njegove supruge Micike.