Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik istakao je da dobra saradnja Republike Srpske i Srbije nije nikakvo inaćenje, nego potpuno normalna stvar.

milorad dodik

"Ne bi bilo normalno da ne sarađujemo, a sarađivati i podržavati se je sasvim normalno", rekao je Dodik, koji je istakao da je jaka i moćna Srbija, uticajna među velikim silama, veća garancija i za Republiku Srpsku.

Dodik je sinoć za TV Hepi rekao da činjenica da se EU nije pridružila američkim sankcijama protiv njega, što u najmanju ruku predstavlja neoubičajenu situaciju, i da zna da je premijer Srbije Aleksandar Vučić učinio maksimalan napor u tom pogledu.

"Obično kada Amerika nekog sa ovih prostora sankcioniše, to prati i EU", rekao je Dodik, komentarišući to što je Vučić rekao njemačkom kancelaru Angeli Merkel da bi uvođenje sankcija Brisela protiv Dodika bio jednostran potez koji ne vodi ničemu.

Navodeći da želi mir i stabilnost, Dodik je istakao da je Republici Srpskoj oteto mnogo nadležnosti iz Dejtonskog sporazuma, zato što su više od 20 godina skrajnuli Srbiju, koja nije mogla da se pokaže kao garant Dejtonskog sporazuma.

"Danas je sasvim drugačija situacija u tom pogledu. Kada pričam sa ljudima iz međunarodnog faktora u Sarajevu, oni se pitaju šta sad Srbija kaže po nekom pitanju. Oni procjenjuju kakav je stav Srbije, a ranije ih nije uopšte ni bilo briga šta kaže", rekao je Dodik.

Govoreći o stradanju Srba u regionu, Dodik je rekao da Srbi moraju da razumiju da je pitanje slobode srpskog naroda pitanje države i da, ako Srbi nemaju državu, nemaju ni slobodu, zbog čega stradaju.

"Istorijska lekcija koju mi nosimo na ovim prostorima, gdje je Republika Srpska i šire, upravo je ta. Da su Srbi imali svoju državu 1941. godine, ne bi nam se desio Jasenovac", rekao je Dodik.

Dodik kaže da nije slučajna kovanica "bosanski Srbi", navodeći da se time žele podijeliti Srbi u BiH od Srba u Srbiji.

On je ponovio da je prvi put u posljednjih 15 godina čuo da je neko /u Srbiji/ rekao da Srbe više niko neće dirati i da Srbija ima dovoljno snage i potencijala da odbrani Srbe gdje se god nalazili, kao što je rekao Vučić.

"To je nedvosmislena poruka ne samo ovog vremena, nego i ono što mi očekujemo i za sva buduća vremena, bez obzira ko bio predsjednik Srbije. To je zavjet Srbije koji mora da se jasno kaže nama /u Republici Srpskoj/, koji smo često bili izloženi mnogim stvarima", rekao je Dodik.

Dodik je podsjetio da je Vučić predložio zajedničko obilježavanje značajnih istorijskih datuma, kao i da je intervenisao odlučujuće da Poštanska štedionica Srbije uzme obveznice Republike Srpske i time pomogne Srpskoj.

Komentarišući nekadašnje pokušaje da se destabilizuje Srpska navodim socijalnim nemirima koji su krenuli iz Federacije BiH, Dodik je rekao da se stalno nešto smišlja u tom pogledu.

"To je bila ozbiljna najava da se dovode ljudi iz Zenice u Banjaluku da protestuju zbog socijalnih problema. To je na ivici sukoba i potpuno pogrešno. To samo mogu da smisle oni koji sjede negdje daleko u nekim kancelarijama i vježbaju se na nama", rekao je Dodik, koji je na TV Hepi gostovao zajedno sa Vučićem.