Domovi zdravlja u Republici Srpskoj sukcesivno će, po grupama, ulaziti u trezorski način poslovanja u okviru trezora budžetskih sistema lokalnih zajednica na čijem se područiju nalaze, izjavio je danas predsjednik Radne grupe za zdravstveni sistem Alen Šeranić.

vlada rs

On je izjavio novinarima da su definisani određeni kriterijumi o tome koji domovi zdravlja će biti uvedeni u sistem trezorskog poslovanja u skladu sa preporučenim fazama.

Selekcija domova zdravlja biće napravljena prema kriterijumima na osnovu kojih će se krenuti sa tim procesom, rekao je Šeranić nakon što je Vlada Srpske danas razmotrila informaciju o uvođenju trezorskog sistema poslovanja u Fond zdravstvenog osiguranja Srpske i javnih zdravstvenih ustanova.

On je podsjetio da je ranije definisan rok za uvođenje domova zdravlja u ovaj način poslovanja bio 31. mart, dodajući da je riječ o vrlo kompleksnom procesu, ali da nema većih problema već da "su u pitanju neke tehničke stvari".

Šeranić je naveo da je razlog prolongiranja tog roka u nastojanju da se što kvalitetnije i lakše uvedu domovi zdravlja u taj proces da se ne ugrozi kvalitet pružanja zdravstvene zaštite i sigurnost pacijenata.

Prema njegovim rječima, neki od kriterijuma su broj osiguranika na određenom području jedinice lokalne samouprave, usvojeni budžeti lokalnih zajednica, indeks poslovanja domova zdravlja i bilansi njihovog stanja.

Šeranić je rekao da pri prelasku na trezorski sistem Fond zdravstvenog osiguranja neće mijenjati svoj sistem poslovanja, zdravstvo će se i dalje finansirati iz doprinosa kao i do sada, te da se mijenja samo model što se tiče praćenja finansijskih podataka.

Prema njegovim riječima, što se tiče prelaska bolnica i drugih republičkih zdravstvenih ustanova na trezorski sistem poslovanja, u fazi je instaliranje radnih stanica putem kojih će se te ustanove povezivati sa sistemom trezora Vlade Srpske, te počinju potrebne edukacije.