Grad Trebinje, u saradnji sa Ministarstvom poljoprivrede Republike Srpske, namjerava dati u zakup oko dvijestotine hektara obradivog zemljišta registrovanim poljoprivrednicima.

poljoprivredne povrsine

Na prvi, anketni poziv, stiglo je više desetina prijava, a zvaničan poziv, na osnovu uslova važećeg pravilnika, uslijediće polovinom godine.

U najveći dio od oko dvjesto hektara, predviđenih za zakup, u Gomiljanskom, Trebinjskom, Petrovom i Ljubomirskom polju, poljoprivredne mašine ne ulaze godinama. Zeleno svjetlo za zakup, u skladu sa Pravilnikom, stiglo je iz Ministarstva poljoprivrede.

Za zakup dva hektara, zainteresovana je i porodica Marić iz Gomiljana. Prioritet im je da obezbijede stočnu hranu za farmu muznih krava. Trenutno obrađuju i plaćaju zakup privatnih parcela.

- Ako ne dobijemo zemlju, moraću da gasim farmu, uložio sam dvadeset hiljada maraka, kaže Vaso Marić, selo Gomiljani.

Na anketu su se prijavili i Skočajići, u namjeri da, pored već zasađenog hektara divljih šipaka, plantažu prošire za još dva hektara.

- Značilo bi širenje biznisa, zapošljavanje, egzistencija za familiju, većina nas ne radi, ističe Srđan Skočajić.

Iz Agrarnog fonda potvrdili su da bi dužina zakupa zavisila od vrste proizvodnje, a najviše na dvadeset godina. Gradska uprava je odlučna da lokalnu poljoprivredu, stručnim savjetima i novčanim davanjima, podigne na veći nivo.

Tek nakon sagledavanja "spiska želja", grad će, u saradnji sa ministarstvom, raspisati javni poziv. Zbog dužine procedure, poljoprivrednici bi, najvjerovatnije, u ovoj godini mogli samo da pripreme zemljište za narednu sezonu.