Prvi put u Bosni i Hercegovini neko je kažnjen zbog napisanih riječi na društvenim mrežama. Jedan od najaktivnijih političara u BiH na “Tviteru”, Emir Suljagić, moraće da plati odštetu Ivanu Šušnjaru.

Drustvene mreze

Bivši zamjenik ministra odbrane BiH, u ljeto 2015. godine, na svom “Tviter” profilu nazvao je urednika portala Poskok.info “fašistom” i “rasističkim smećem”. Prema odluci suda u Širokom Brijegu, koja još nije pravosnažna, Suljagić treba da mu plati 3.000 KM.

U Srpskoj još nije bilo takvih slučajeva, makar medijski eksponiranih. Pravnici kažu – nisu upoznati sa nekim slučajem u praksi.

- Mi do sada nismo imali sudsku praksu u pogledu netačnih pisanja, odnosno izvještavanja na portalima, odnosno onlajn medijima. Nismo imali te situacije, međutim, vjerujemo i smatramo da će zakonodavac sada, u tom smislu, ići u izmjene zakona ili donošenje posebnih propisa, koji će regulisati i ovu oblast - kaže Nataša Škrbić iz Advokatske firme “Sajić”.

U Savjetu za štampu u BiH kažu da “javna ličnost mora da pokaže više odgovornosti prema onome što zakon propisuje”.

Ljiljana Zurovac, izvršni direktor Savjeta za štampu u BiH, kaže da je bilo krajnje vrijeme da javne ličnosti počnu da odgovaraju za klevetu koju iznose protiv nekih odnosa, te dodaje do toga ima mnogo u javnom diskursu.

- Konačno, javne ličnosti moraju imati veću odgovornost za javno izgovorenu riječ. Kakav je to primjer da javna ličnost, političar koji sjedi u skupštini, usvaja zakon i na bilo koji način učestvuje u donošenju tog zakona, krši zakon i misli da se na njega neće odnositi - smatra Ljiljana Zurovac.

U Republici Srpskoj je prije dve godine usvojen je Zakon o javnom redu i miru, po kojem su društvene mreže određene kao “javno mjesto”.

Ovaj zakon je podigao prašinu, iako se nigde eksplicitno ne pominje internet, ni onlajn okruženje. U MUP RS ističu da slučajevi klevete na društvenim mrežama postoje, ali pravosuđe ne podiže optužnice.