Koliko god voljele šminku, uklanjanje mrlja od karmina ili pudera sa garderobe sigurno nije jedna od omiljenih stvari.

fleke od sminke

Sve i da ste veoma oprezne kada je u pitanju nanošenje i uklanjanje kozmetičkih proizvoda, ponekad se desi da završite sa mrljama od šminke koje je jako teško ukloniti. Nema gore stvari nego kada vam se desi da tokom spremanja za izlazak uflekate garderobu koju ste baš planirale da obučete.

Pogledajte kako da riješite ove nezgode na najbolji način.

Čitajte etikete garderobe

Uklanjanje fleka od šminke je mnogo lakše ako pročitate etikete na vašoj odjeći ili bilo čemu drugom što ste umazali. Na primjer, vaša odjeća smije samo da se tretira u hemijskom čišćenju, a zaista je volite, onda je i najbolje da je tamo i odnesete, pa da se profesionalci postaraju za to. Naglasite od čega je mrlja, kako ne bi bilo nikakvih rizika.

Reagujte brzo

Kada je u pitanju uklanjanje fleka od šminke, vrijeme nije na vašoj strani. Nemojte čekati sa uklanjanjem mrlje. Skinite taj komad garderobe sa sebe, uklonite višak proizvoda koliko je moguće, ali bez trljanja kako šminka ne bi prodrla dublje u tkaninu i odmah nanesite neki proizvod za uklanjanje fleka. Ako nemate ništa slično, samo potopite garderobu u toplu vodu dok ne budete mogli da je operete. Svježe mrlje će se lakše ukloniti, zato ne čekajte sa njenim uklanjanjem ukoliko baš ne morate.

Karmin

Karmin je vjerovatno jedan od najčešćih uzročnika mrlja od šminke i postoji nekoliko načina da ga skinete. Prvi i vjerovatno najlakši način je da poprskate lak za kosu na fleku i pustite da odstoji oko 10 minuta, pa isperete i ubacite odmah u mašinu za veš. Ili, možete da utapkate malo alkohola na mrlju, a zatim dodate malo deterdženta i operete kao i obično. Posljednji metod jeste da koristite amonijak za domaćinstvo. Stavite odjeću kratko pod vodu čisto da blago nakvasite mjesto mrlje​​, pa utapkajte malo amonijaka, isperite i operite po uputstvima.

Napomena: Izbjegavajte amonijak na svili i vuni.

Proizvodi za samopotamnjivanje

Jedina stvar koja više nervira od fleka proizvoda za samopotamnjivanje na vašim rukama jesu njihove fleke na odjeći ili čaršafima. Da biste uklonili ove dosadne mrlje, počnite sa ispiranjem u hladnoj vodi. Zatim, uzmite sunđer i deterdžent za sudove i počnite da obrađujete mrlju tapkajući i nježno trljajući, a zatim isperite. Ako je mrlja stara ili jednostavno neće da se ukloni, pomiješajte izbjeljivač na bazi kiseonika sa vodom (provjerite uputstva na boci izbjeljivača o tome koliko vode da koristite) i potopite cijeli komad umrljane garderobe na 8 sati. Ako je mrlja nestala, isperite i operite kao i obično. Ako je ostala, napravite novu smjesu i ponovo potopite.

Maskara

Maskara je jedan od proizvoda čije se fleke malo teže uklanjaju. Prvo tretirajte mrlju nekim sredstvom za uklanjanje fleka sa odjeće. Zatim, operite u toploj vodu i hlornom ili izbjeljivaču koji ne skida boju. Ako odjeća još uvek ima mrlju, operite ponovo. Izbjegavajte stavljanje u mašinu za sušenje jer možete završiti sa trajnom flekom. Druga opcija je da pokušate da koristite losion za skidanje šminke, pa operete u mašini za veš.

Puder

Bilo da je tečan ili u prahu/kamenu, prvi korak koji treba da uradite jeste brzo ispiranje šamponom ili kremom za brijanje, jer su ovo proizvodi za iščišćavanje. Nakon što uradite ovakvo pretpranje, operite kao i obično. Još jedna opcija za tečni puder jeste da uklonite masnoću sapunom kako bi ,,omekšali'' mrlju . Skinite pažljivo višak i nježno trljajte sapun u mrlju, pa ubacite u mašinu na pranje.

Lak za nokte

Fleku od laka za nokte ste sigurno bar jednom imale na garderobi, tepihu ili nameštaju. Neki stručnjaci kažu da je u redu da koristite aceton da uklonite ove fleke sa tkanine. Međutim, drugi kažu da je aceton suviše oštar, tako da je najbolje da pustite da se lak osuši, a zatim ga skidati selotejpom ili nekom drugom samoljepljivom trakom. Izaberite način koji vama više odgovara.

Farba za kosu

Ako dobijete mrlju od farbe za kosu na svojoj odeću, očistite je alkoholom dok je još svježa. Ovo je, inače, jedna od najtežih mrlja za uklanjanje.