Opština Nevesinje zaključila je ugovor o izgradnji Centralnog spomen-obilježja na Gradskom trgu sa autorom spomeničke skulpture, akademskim vajarom Miodragom Živkovićem, a kompletan projekat koštaće oko 74.000 evra.

nevesinje

Načelnik opštine Nevesinje Milenko Avdalović kaže da očekuje da spomenik bude završen do Mitrovdana - Dana opštine Nevesinje i dana sjećanja na sve poginule borce u mitrovdanskim ofanzivama u posljednjem odbrambeno-otadžbinskom ratu.

Avdalović je rekao da je vrijednost autorskog djela 30.000 evra, te da bi autor trebalo da u naredna dva mjeseca završi svoj dio posla koji se odnosi na izradu skulpture u gipsu.

Za ovaj projekat u budžetu opštine planirano je 120.000 KM, a ostala sredstva obezbijediće vlade Srbije i Republike Srpske i donatori.

U međuvremenu biće raspisan tender za izbor livnice, koja će imati na raspolaganju tri mjeseca da odradi posao i da se spomenik do jeseni transportuje u Nevesinje i postavi na Gradski trg.

Spomenik u bronzi, visok 4,5 metara, treba da simbolizuje sve nevesinjske ustanke i kontinuitet srpskog duhovnog bića i tradicije.