Sa Svjetskog prvenstva u džiju-džicu u konkurenciji kadeta i juniora, koje je održano u Atini, u Trebinje se Milovan Milić vratio sa srebrnom medaljom u kategoriji do 81 kilogram i postao kadetski vicešampion svijeta.

milovan milic

U konkurenciji 15 takmičara, naš sugrađanin imao je četiri meča od kojih su tri bila veoma naporna. Nakon pobjeda nad Bugarinom koji je predao meč i Belgijancem ušao je u polufinale da se bori sa predstavnikom Danske.

"To je bila veoma naporna borba gdje sam imao prednost, ali mi protivnik nije dao da se opustim", rekao je Milić.

Ovaj meč završen je rezultatom 14:12 u Milovanovu korist.

U finalnoj borbi čekao ga je Italijan Ćiolini. Na njemu se vidjelo da je iskusan borac što je i pokazao tokom meča. Njegova brzina, jačina, a i stariji je godinu dana od našeg sugrađanina, nije spriječila Milovana da mu se suprotstavi.

"Vodio je 40 sekundi do kraja meča rezultatom 8:3, ali ja sam tu prednost dostigao i on je u posljednjim trenucima borbe dobio bod i na taj način osvojio zlato, a ja srebro", kaže Milovan, koji je učenik Ekonomske škole.

On ističe da se nije nadao ovom uspjehu ali da je imao veliku podršku roditelja i djeda Gojka, što ga je dodatno podstaklo da u borbama pokaže svoje maksimum. Pored Milovana, iz Trebinja je nastupio i Vasilije Gudelj, a takmičenje je okupilo 800 učesnika iz 45 država.

Ovom je sportu, kaže, dosta posvećen, trenira i odriče se mnogih stvari, pa iz tog razloga ni dobri rezultati ne čude.

Naš sugrađanin je 2015. godine, na Svjetskom kupu u Banjaluci osvojio treće mjesto, dok je prošle godine bio najbolji takmičar Vidovdanskog turnira.

U razvoju mladog sportiste, koji će uskoro napuniti 16 godina, veliki doprinos imaju i treneri Radomir Milić, Mrgud i Lazar Vučković.

Sljedeće takmičenje na koje ide je Kup Evrope u Sloveniji.