Povodom „Dana voda“, koji se obilježava svake godine 22. marta, Centar za održivi razvoj i ekologiju /CORIE/ tradiconalno je proveo akciju čišćenja obala i priobalja rijeke Trebišnjice.

ciscenje rijeke trebisnjice (3)

Mlađe grupe čistile su Bregovački bazen i desnu obalu rijeke nizvodno, a stariji su čistili prostor oko Studenca.

Djeca su izašla u prirodu da se na licu mjesta uvjere koliko naši sugrađani ne paze na prirodu i da odlažu smeće gdje mu nije mjesto.

„Djeca u ovoj dobi trebaju da steknu naviku kako trebaju da čuvaju prirodu i vode, da se smeće odlaže na mjesta koja su propisana za odlaganje i da imaju svijest o tome",  rekla je učiteljica Anđela Asanović.

Učenici osnovnih škola bili su srećni i zadovoljni što su došli da pomognu u čišćenju oko Bregovačkog bazena. Oni su svjesni da je zdrava i čista okolina garant za bolji, zdraviji i ljepši život u budućnosti.

„Lijepo je vidjeti čiste vode, da se može kupati u njima i da se pije, jer one ne samo da uljepšavaju naš grad, već su i najveće prirodno bogatstvo“, rekao je Jovan Stanimirović učenik petog razreda.

ciscenje rijeke trebisnjice (3)

Na Studencu su aktivisti CORIE i članovi Crvenog krsta očistili jedan dio ovog trebinjskog izletišta.

Primjećeno je da mnogi izletnici koji dolaze na ovo lijepo mjesto za sobom ostavljaju smeće i da na taj način kvare prirodu uz ovaj dio Trebišnjice.

Stanje nije toliko kritično, iako ima nekoliko tačaka na kojima treba obratiti pažnju.

„Mislimo da je veoma bitno da se cijeli tok rijeke Trebišnjice čuva od smeća i mi ćemo u narednom periodu organizovati još ovakvih akcija“, istakla je Marija Ninković, član CORIE.

ciscenje rijeke trebisnjice (3)