Proljeće ove godine dolazi 20. marta u 11.28 časova. U isto vrijeme na južnoj Zemljinoj polulopti počinje jesen. Proljeće će trajati 93 dana - do 21. juna 2017., kada u 6.24 minuta počinje ljeto, saopšteno je iz Trebinjskog astronomskog udruženja /TAU/.

Proljece 2017-min

Proljeće počinje onog trenutka kada Sunce u svom prividnom godišnjem kretanju presječe nebeski ekvator i pređe na sjever.

"Tog dana Sunce izlazi tačno na istoku, a zalazi na zapadu. Dan (obdanica) i noć traju po 12 sati i jednaki su pa se taj dan zove dan proljećnog ekvinocija (lat. aequs = jednak, nox = noć) tj. dan proljećne ravnodnevnice", kažu u TAU.

Kako proljeće bude odmicalo noći će se sve više skraćivati a dani produžavati. U trenutku početka proljeća Sunce će se nalaziti u sazviježđu Riba. Od naše planete biće udaljeno 148.985.262 kilometara i svjetlosnom zraku biće potrebno 8 minuta 17 sekunda da stigne od Sunca do nas.

Nekako sve je ljepše kad dođe proljeće. Dani su duži, sunčaniji i prijatniji, drveće olistava i vjetar nosi mirise cvijeća. Trebinjski parkovi i ulice ispune se dječijom igrom.

Bake izvode svoje male unuke, a mlade majke svoje bebe da osunčane pozdrave toplo Sunce u proljeće. I zelene pijace ožive, uskoro će prvo voće i povrće... Trebinje je najljepše u proljeće.