Vladimir Panić iz Kraljeva u muškoj kategoriji i Sanja Kavaz iz Istočnog Sarajeva u ženskoj, najbrže su istrčali na vrh planine Leotar u drugoj trci u takozvanom nebeskom trčanju "Trebinje vertikal - trka u kamenu", koja je danas održana u našem gradu.

trebinjski vertikal 2017 (2)

Drugo mjesto u muškoj kategoriji pripalo je Milošu Aranitoviću, dok je Trebinjka Nada Ilić, iako u šestoj deceniji života, zauzela drugo mjesto u kategoriji žena.

Pobjednik Vladimir Paniću iz Valjeva kazao je da mu "ne leže" ovakve trke, jer je specijalista za duže staze.

"Lijepa je i zahtjevna staza. Imam puno utisaka, jer sam po prvi put ovdje", kazao je Panić.

trebinje vertikal (2)

Pobjednik u ženskoj konkurenciji Sanja Kavaz iz “Jahorine ultra trail tima”, i prošle godine prva je istrčala na Leotar.

"Lijep je osjećaj popeti se na vrh Leotara po ovakvom vremenu i zahvalila bih se organizatoru na odličnoj organizaciji”, istakla je Kavaz.

Jedan od najstarijih takmičara bio je Veselin Mirko Milošević, koji ima 81 godinu.

trebinje vertikal (2)

"Godina imam, ali sam još u dobroj kondiciji. Ako Bog da i dogodine ću opet doći", kazao je Milošević, koji planinari od 1952. godine, svojevremeno je osvojio i Kilimandžaro, a Leotar čak 140 puta.

Trebinjac Vasilije Kosjerina, koji ima 14 godina, najmlađi je takmičar koji se popeo na vrh Leotara.

trebinje vertikal (2)

"Teško je bilo, ali sam izdržao i na cilj sam došao 21.", kazao je Kosjerina.

Među takmičarima je bio i Ljubo Trklja iz Bileće, koji za šest dana trči maraton u Temišvaru i nakon 30 otrčanih maratona i polumaratona ovo mu je prvi vertikal.

”Staza je zahtjevna i možda je teže odraditi ovih pet kilometara nego 42 kilometra maratona", rekao je Trklja.

Preko 60 takmičara učestvovalo je u današnjoj trci čija je dužina bila oko 5.260 metara. Učesnici su trčali stazom od Perovića mosta do vrha planine Leotar, koju su pripremili članovi Planinarskog društva /PD/ "Vučji zub", koje je i ove godine bilo organizator takmičenja.

Prema riječima Igora Škera, predsjednika PD "Vučji zub", trka je prošla u najboljem mogućem redu, a takmičari su, pored Republike Srpske, stigli i iz Srbije, Federacije BiH, Crne Gore, Hrvatske i Švajcarske.

Takmičila se i Ivana Tabaković iz Bileće, član Planinarskog društva "Vučji zub", koja je prije nešto više od godinu dana na planini Orjen pala sa litice u provaliju.

trebinjski vertikal 2017 (2)

"Prošle godine kada sam došla na ovaj maraton bio je to moj prvi izlazak iz kuće bez štaka i kada sam vidjela da trče pomislila sam i poželjela da sljedeće godine i ja trčim", rekla je Ivana, koja je nosila startni broj 23, a to je simbolično i datum njenog rođenja.

Među onima koji su bodrili takmičare bile su i dvije djevojčice, koje su došle da podrže svoga tatu.

trebinjski vertikal 2017 (2)

Organizatori su se zahvalili redarima kojih je bilo oko 30 duž cijele staze, saobraćajnoj policiji, mladim Crvenog krsta, koji su svoj posao odradili na visokom nivou.