Vlada RS jos nije odvezala mašnu i raspakovala poklon Rodoljuba Draškovića, potvrdio je potpredsjednik Anton Kasipović.

svislajon porez

“Svislajon grupa” iz Novog Sada, čiji je Drašković vlasnik, prije tri dana, Srpskoj je bez naknade, poklonila svoje akcije u fabrici “Svislajon industrija alata” iz Trebinja. O tome, kaže Kasipović, tek treba da se vijeća.

“Mislim da je to pitanje koje treba razmotriti iz svih uglova. Ima običaj u narodu, kako se kaže “Poklonu se ne gleda u zube”, ali ovo je i pravno pitanje koje treba dobro razmotiriti i vidjeti na koji način se odrediti prema njemu”, rekao je Kasipović.

Obaveze po osnovu poreza, iz perioda prije privatizacije, Draškovića su natjerale da se odrekne fabrike koju je digao iz pepela. U Svislajon Grupi smatraju da je država bila dužna da potraživanja po osnovu poreza, od skoro 16 miliona maraka, naplati prinudnim putem, proglasi stečajni postupak, konvertuje u kapital društva ili ih otpiše.

Nagomilani dugovi prema Poreskoj upravi RS, bili su glavni razlog što je Drašković digao sidro.

“Poslovni sistem Svislajon Takovo uredno izmirijuje svoje obaveze prema svakoj državi u kojoj posluje, kao i obaveze prema dobavljačima i svojim zaposlenima. Poslovni sistem “Svislajon Takovo” ne prihvata da mu “Svislajon Industrija alata” a.d. Trebinje urušava poslovni ugled, kako u RS tako i u cijelom poslovnom svijetu. Vraćamo Vam Društvo u vlasništvo koje nakon više decenija stvaranja gubitaka danas uspješno posluje i ostvaruje poslovnu dobit”, stoji u saopštenju “Svislajon grupe”.

Takva fabrika u Trebinju je od strateškog značaja za Hercegovinu. Draškovićev potez ne šalje dobru poruku potencijalni investitorima, a ni onima koji su već razvili poslovanje, kažu ekonomisti. Savjetuju Vladi da doboro procijeni buduće poteze.

“Vlada nikada nije dobar poslodavac. Na kraju krajeva da je dobar poslodavac i mi bi u RS bili vrlo bogati ljudi i ne bi živjeli u problemima. Osnovna stvar je da se zaista vidi šta je bio privatizacioni ugovor, koje obaveze nisu ispoštovane i čak ako treba doneti neki leks specialis za takve dobre primjere”, rekao je Zoran Pavlivić, ekomonski analitičar

Povjerenja u Vladu nema ni opozicija, koja opravdava Draškovićev potez. Šta o svemu misle gradski oci u Trebinju nismo saznali. Ali jesmo da na jutrošnjem sastanku načelnika i gradonačelnika o potezu Rodoljuba Draškovića nije bilo ni riječi.