U Muzeju Hercegovina u Trebinju otvorena je izložba Bilećanina Draga Vučića pod nazivom "Svjetlost i svetost", koji se po prvi put samostalno predstavio trebinjskoj publici.

drago vucic trebinje izlozba (2)

Odmalena je sebe vidio u slikarskim vodama, a u srednjoj umjetničkoj školi je krenuo na časove ikonopisa. U njegovoj kući nalazi se ikona zaštitnika Svetoga Nikole i uvijek je imao želju da i on svojim rukama uradi tako nešto.

Tematika ove izložbe je takva da je autor želio da i slikarstvo vrati na sam izvor svjetlosti, jer je po Novom zavjetu Bog stvorio svjetlost.

"Svjetlosni znak kad se propusti kroz staklenu prizmu dobija se dugina boja. Kad pada kiša sunčev zrak prolazi kroz kapi kiše i nastaje duga koju je Bog ostavio kao svjedočanstvo ljudima da je on uvijek tu prisutan i svaki slikar bi trebao da se vrati na taj sam izvor", kazao je Vučić.

Želio je da predstavi tu boju na specifičan način pošto je, kako je naglasio, i sam Bog rekao "Ja sam svjetlost svijetu i onaj ko ide za mnom neće hoditi po tami već će imati svjetlost života".

Njegova prethodna samostalna izložba nosila je naslov "Svjetlost", ali Vučićev dobar dio stvaralačkog opusa je ikonopisački.

drago vucic trebinje izlozba (2)

"Sama boja zlata koja se stavlja na ikonu predstavlja božansku svjetlost. Zlato po prirodi ne propada i njegova boja se ne mijenja. Zbog toga se i postavljaju zlatni listići na ikonama u pozadini svetitelja koja predstavlja vječnost, božansku svjetlost", rekao je Vučuić.

To je, kazao je on, osnova svega i uvijek treba da se vratimo tome, jer smo pozvani na stvaranje, ali da, isto tako, ne trebamo da zaboravimo izvor svjetlosti, odakle nam je došao talenat.

Izložbu je svečano otvorio otac Nikola Janković.

Duhovne teme, manastiri, pejzaži Maglića i Zelengore koji su još sačuvani od ljudske ruke - sve je to Drago Vučić pokušao da prenese na svoja platna i predstavi trebinjskoj publici.

U Trebinju je imao dvadesetak kolektivnih izložbi, a izlagao je širom Republike Srpske, Srbije, Crne Gore, Strazbura...

Na izložbi je predstavljeno 45 radova u tehnici akril na platnu, akril na papiru, akril, kombinovana tehnika, olovka na papiru, akvarel, pigmenti i zlato na dasci i tuš.

Izložba će biti otvorena do kraja marta.

drago vucic trebinje izlozba (2)