Više udruženja ratnih veterana u BiH planira da tokom posjete premijera Srbije Aleksandra Vučića tom gradu izazove nerede, pokazuju operativni podaci službi bezbjednosti dvije zemlje, piše blic.rs.

vucic srebrenica oricev sin

Premijer Vučić u Sarajevo putuje sutra, a bezbjednosne procjene su, prema izvorima našeg lista, zabrinjavajuće. Srpski bezbjednjaci dobili su informacije od službi iz regiona da bi u Sarajevu mogao da se dogodi scenario sličan onome iz Potočara iz jula 2015. godine.

"Postoje indicije da se pojedine bošnjačke nevladine organizacije i udruženja ratnih veterana spremaju da izazovu haos. Bezbjednosne službe u Srbiji dobile su ozbiljna upozorenja da će upravo ove organizacije pokušati da iskoriste ogromno nezadovoljstvo Bošnjaka zbog nedavne odluke Međunarodnog suda pravde da odbaci zahtjev za reviziju presude protiv Srbije", ističu sagovornici "Blica".

Iako se ova posjeta označava kao visokorizična, prema saznanjima "Blica", Vučić ne namjerava da odustane od puta. Da je upoznat sa informacijama do kojih je i “Blic” došao, pokazuje njegova izjava od prije dva da je upoznat s nekim “čudnim stvarima”.

"Idem u Sarajevo. Neke sam čudne stvari dobio, ali vjerujem da će to proteći u najboljem redu", rekao je Vučić.

Ministar bezbjednosti BiH Dragan Mektić za “Blic” kaže da će tamošnje policijske i bezbjednosne agencije učiniti sve što je u njihovoj moći da se spriječi repriza mučnih scena iz Potočara od prije dvije godine.

"Otkako je Vučić najavio da će doći u Sarajevo i prisustvovati Samitu premijera zemalja zapadnog Balkana, gotovo svakodnevno imam kontakte s ljudima koji su zaduženi za njegovu bezbjednost. Nadležna policijska i bezbjednosna tijela u BiH trenutno ne raspolažu s bilo kakvim saznanjima da bi bezbjednost premijera Srbije mogla da bude ugrožena, ali poučeni ranijim neprijatnim iskustvom sigurno je da ništa nećemo prepustiti slučaju", obećava Mektić.

Zamjenik predsjednika Odbora za bezbjednost Narodne skupštine RS Drago Kalabić, s druge strane, ističe da bi svako upozorenje o mogućem ponovnom napadu na srpskog premijera trebalo uzeti krajnje ozbiljno. Posebno iz razloga što se, kako podsjeća, ni posljednji Vučićev dolazak u BiH nije smatrao posebno bezbjednosno interesantnim pa je na kraju premijer Srbije za dlaku izbjegao linčovanje u Potočarima.

"Niko nije ni pomišljao na to da bi Vučić mogao da doživi ono što je doživio u Srebrenici prije skoro dvije godine. Antisrpska histerija u Sarajevu danas je mnogo izraženija nego 2015, kada je premijer Srbije brutalno napadnut u kompleksu Memorijalnog centra. Pokušaj pokretanje revizije presude protiv Srbije pokazao je da sadašnja bošnjačka politika egzistira na mržnji i zaoštravanju odnosa u regionu, tako da me uopšte ne iznenađuju informacije da pojedinci u Sarajevu namjeravaju da repriziraju skandal iz Potočara i ponovo napadnu Vučića", kaže Kalabić.

Opstrukcija istrage

Iako je od napada na premijera Srbije u Potočarima prošlo skoro dvije godine, nadležne bezbjednosne službe i Tužilaštvo BiH još nisu otkrili ni procesuirali odgovorne za napad. Zajednička komisija za odbranu i bezbjednost Parlamenta BiH zbog toga je prije sedam dana odbila da prihvati izvještaj Nezavisnog odbora Parlamenta BiH o toj temi, a predsjedavajući Nezavisnog odbora Žiko Krunić je krajem prošle godine podnio ostavku na tu poziciju zbog opstrukcija u istrazi o napadu na Vučića.