U Hercegovini u padu broj komercijalnih poljoprivrednih gazdinstava

Izvor: SRNA Foto: Ilustracija
TREBINJELIVE 13. 03. 2017. - 9:48h

Na području Hercegovine posljednjih godina evidentan je pad komercijalnih poljoprivrednih gazdinstava zbog obaveze plaćanja doprinosa, dok se povećava broj nekomercijalnih poljoprivrednih gazdinstava, potvrdio je Srni rukovodilac trebinjske područne jedinice resornog ministarstva Republike Srpske za pružanje stručnih usluga Boro Milivojević.

poljoprivredno gazdinstvo

On je pojasnio da komercijalna gazdinstva plaćaju 20 odsto od prosječne bruto plate u Republici Srpskoj za prethodnu godinu ili oko 1.300 KM, a nekomercijalna gazdinstva plaćaju samo doprinose za zdravstveno osiguranje, odnosno oko 32 KM mjesečno.

Milivojević kaže da je na području Hercegovine registrovano 3.180 poljoprivrednih gazdinstava od čega 750 komercijalnih, dok su čak 2.432 nekomercijalna gazdinstva.

Ta razlika je evidentna i na području Trebinja, gdje je od 400 gazdinstava njih 80 komercijalnih, a 320 nekomercijalnih.

„Prednost komercijalnih poljoprivrednih gazdinstva je što mogu da ostvare pravo na podsticaje Ministarstva poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva Srpske“, istakao je Milivojević.

On je napomenuo da je obaveza svih da na početku godine ažuriraju podatke, jer u suprotnom i dalje ostaju upisani u registar, ali imaju pasivan status i neće imati pravo na podsticaje.

Milivojević kaže da se u Hercegovini najviše koristi podsticaj za uzgoj krava-tele, ističući da je prošle godine iz ove regije nadležnom ministarstvu otišlo 270 zahtjeva za taj sistem podsticaja, a 259 za junice.

Da bi ostvario pravo na podsticaj poljoprivrednik mora imati najmanje pet krava, odnosno najmanje 100 ovaca.

Ukoliko se stočni fond u Hercegovini poredi sa onim prije rata brojka je drastično manja, ali se situacija posljednjih godina poboljšava.

Milivojević kaže da su noseća kategorija u Hercegovini goveda kojih ima oko 20.000 i ovce kojih je oko 100.000.

Da bi zaštitili stoku ove godine planirana je vakcinacija ovaca i koza protiv bolesti plavog jezika, koja je prošle jeseni posebnu štetu nanijela hercegovačkim stočarima.

Milivojević kaže da vakcinaciji podliježu samo registrovana gazdinstva, te napominje da su ove mjere predviđene nacrtom pravilnika o uslovima i načinu ostvarivanja novčanih podsticaja za razvoj poljoprivrede i sela u 2017. godini.

Od bolesti plavog jezika samo u Trebinju je uginulo oko 150 grla stoke, mahom ovaca, a šteta od uginuća registrovana je kod 70 domaćinstava, dok je zahtjeve za nadoknadu troškova liječenja stoke od ove bolesti i štete od uginuća uputilo svega troje uzgajivača stoke, što ukazuje da je mali broj poljoprivrednika registrovano.

Komentari

Hallloooo<<<<<<
Vakcinaciji podlijezu samo registrovana gazdinstva…Sta ce ostala stoka…crkavati…
i Sta ce se dobiti..Dalje sirenje zaraze…Jel to mjera naseg Ministarstva…unisti i ovako mali stocni fond…Bravo strucnjaci…

Sramota…Spaliti vas treba…

Odgovori

Ako se registruju mogu i penzije da ostvare i ne znam zasto to izbjegavaju.Sutra pod stare dane kad vise ne budes mogao da radis imas dinar u dzepu i zdravstvenu zastitu,odlazak u banje,na more.
Takodje mi nije jasno zasto niko kod nas ne uzgaja lubenice a da ne govorim kakav je profit od nje.Hercegovina je idealna za lubenicu,nije zahtjevna biljka a zarada 100%.Moze da se sadi pod otvorenim tu imamo idealne uslove a moze i pod folijom i plastenicima i cijelu RS i BH da snabdjevamo.Trebinje i Ljubinje imaju idealne uslove za sadnju na otvorenom.
Sad je bolja situacija sa proizvodnjom hrane kod nas ali jos nije kako treba,posebno treba da se ulaze u obrazovanje,subvencionise kupovina masina itd.

Odgovori

Možda ne mogu da izdvoje onih 1,300 km.

Odgovori
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne i stavove internet portala TrebinjeLive.info. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal TrebinjeLive.info zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja.

Evo zbog čega je TrebinjeLive najčitaniji i najuticajniji portal u gradu!
9.000+
dnevnih
posjeta
270.000+
mjesečnih
čitanja
665.000+
mjesečnih
pregleda stranica
19.100+
fejsbuk
sviđanja