Direktor Uprave za indirektno oporezivanje BiH /UIO BiH/ Miro Džakula, gradonačelnik Trebinja Luka Petrović i načelnik opštine Ravno Andrija Šimunović danas su ozvaničili početak gradnje graničnog prelaza Ivanica od Trebinja prema Dubrovniku.

ivanica gradnja granicnog prelaza

Njihovim završetkom biće izgrađeno pet modernih saobraćajnih traka, čime će značajno biti smanjena višečasovna čekanja i gužve u ljetnim mjesecima, a doprinijeće i razvoju turizma dva komšijska grada.

Džakula, Petrović i Šimunović izrazili su zadovoljstvo početkom realizacije projekta od kojeg će koristi imati i grad Trebinje i opština Ravno.

Radove u visini od oko 1.750.000 KM finansiraće UIO BiH, a predviđeno je da traju 180 dana.

Džakula je rekao da je ovo granični prelaz za promet putnika i robe, ali i voća i povrća, ističući da bi gradnja graničnog prelaza i na hrvatskoj strani trebalo da počne ove godine.

"Na našem graničnom prelazu biće dovoljno traka da se ne stvaraju gužve. Ogroman je broj turista koji putuju prema Hercegovini što zahtijeva naš inpekcijski nadzor i carinske kontrole", istakao je Džakula.

On je napomenuo da će završetkom radova na ovom graničnom prelazu biti stvoreni znatno bolji uslovi za rad carinika koji su do sada posao obavljali u neuslovnim kontejnerima.

ivanica gradnja granicnog prelaza

Gradonačelnik Trebinja Luka Petrović istakao je da će moderniji granični prelaz na Ivanici, sa dodatnim saobraćajnim trakama, riješiti dugogodišnje gužve, te da će trebinjski poljoprivrednici svoje proizvode moći da plasiraju u Dubrovnik po standardima i uslovima koje bude zahtijevao taj grad.

"Očekujemo da će i Hrvatska u ovoj ili narednoj godini riješiti svoj prelaz čime bi u potpunosti imali lakši i bezbjedniji i prelazak granice što bi bio veliki napredak za turizam", istakao je Petrović.

I načelnik opštine Ravno Andrija Šimunović pozdravio je izgradnju graničnog prelaza ukazujući na značaj koji će imati za ovdašnje stanovništvo.

Dragan Aleksić, direktor izvođača radova preduzeća "Herc gradnja" Bileća, kaže da će prelaz biti urađen po visokim standardima i da će nastojati da radove završe u roku na zadovoljstvo i izvođača i UIO.