BIRAJU SE SAVJETI MJESNIH ZAJEDNICA – Trebinjci 18. i 19. marta ponovo IZLAZE na birališta

Autor: Božo Morić Foto: TrebinjeLive
TREBINJELIVE 12. 03. 2017. - 13:33h

Stanovnici Trebinja ponovo će na birališta 18. i 19. marta. Ovoga puta biraće članove savjeta 18 mjesnih zajednica, koji danas završavaju sa predajom kandidatura.

trebinje grad tb

Mjesne zajednice reorganizovane su skupštinskom odlukom iz februara, pa bi njihova uloga ponovo trebala da zaživi – da one postanu posrednici između građana i gradske administracije, čime bi doprinijele u kreiranju budućih gradskih politika.

Novom odlukom grada, mjesne zajednice su podijeljene u sektore, koje čini oko 300 stanovnika, i svaki od tih sektora imaće svog predstavnika u savjetu mjesne zajednice.

Izabrani članovi savjeta izabraće predsjednika mjesne zajednice, koji će biti prva adresa na kojoj će građani moći da prijave probleme naselja, odnosno ulice u kojoj žive.

Za razliku od dosadašnje prakse, kada mjesne zajednice, maltene, nisu imale nikakvu praktičnu primjenu, od sada će se putem njih konkurisati i za rješavanje ključnih infrastrukturnih, socijalnih i sličnih problema sa kojima se susreću građani.

I dok iz Gradske uprave tvrde da je reorganizacija bila neophodna i da će se napokon čuti i stav građana, u trebinjskoj opziciji su drugačijeg mišljenja.

Tvrde da se sa reorganizacijom krenulo kako bi aktuelna vlast pripremila teren za nadolazeće opšte izbore u oktobru 2018. godine i ovladala glasačkim tijelom.

U Gradskoj upravi demantovali su opozicionare, tvrdeći da je cilj više nego jasan – bolja komunikacija i brže rješavanje problema, a opozicionom taboru poručuju da će o rezultatima reorganizacije pričati uskoro, i to oči u oči na sjednici skupštine.

Izbori u gradskim mjesnim zajednicama zakazani su za 18. mart, a u ruralnim područjima dan poslije.

Budući članovi savjeta mjesnih zajednica neće imati novčanu naknadu, ali će Gradska uprava najaktivnije mjesne zajednice nagraditi realizacijom dodatnih projekta.

ŠESTOG DANA MANDATA PETROVIĆ SE SASTAO SA PREDSJEDNICIMA MZ

Reorganizacija mjesnih zajednica je jedno od obećanja gradonačelnika Trebinja Luke Petrovića iz izborne kampanje.

Tada je, kao i šest dana poslije preuzimanja dužnosti gradonačelnika kada se sastao sa aktuelnim predsjednicima mjesnih zajednica, naglasio da su mjesne zajednice osnovna ćelija organizacije građana preko kojih će moći da kandiduju svoje potrebe i ukažu na probleme.

„Razgovarali smo na koji način da izaberemo najreprezentativnije ljude koji će na volonterskoj osnovi raditi za dobrobit grada i da se delegiraju pitanja iz raznih oblasti, od samozapošljavanja, zapošljavanja, privatnih inicijativa, socijalnih davanja, pomoći u infrastrukturnim projektima“, rekao je Petrović.

Navodeći da je u fokusu njegovog rada porodica, Petrović je rekao da će mjesne zajednice imati ulogu da gradskim odjeljenjima i Gradskoj upravi dostavljaju zahjeve i ukazuje na potrebe porodica kojima je pomoć neophodna.

„Nisam u prilici da dnevno primim od 50 do 100 ljudi i da saslušam njihove probleme, ali ćemo to sve uspjeti pomoću mjesnih zajednica“, rekao je tada Petrović.

TAGOVI:

Komentari

Konačno! Nadam se da ce ta funkcija ubuduce imati neko znacenje.

Odgovori

Ovim ce se omoguciti da se tacno utvrdi kome treba dati sjemenski krompir u izbornoj godini, jer je utvrđeno da je ranije bilo nekih nepravilnosti. Neki su uzeli krompir, a glasali kako ne treba.

Odgovori

Ha-ha-ha brao tako je, crkoh od smijeha zivota mi…

Odgovori

Hahahahha da da i kadar br 1. Za tinu drala , strucnjak je to hahahah

Odgovori
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne i stavove internet portala TrebinjeLive.info. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal TrebinjeLive.info zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja.

Evo zbog čega je TrebinjeLive najčitaniji i najuticajniji portal u gradu!
9.000+
dnevnih
posjeta
270.000+
mjesečnih
čitanja
665.000+
mjesečnih
pregleda stranica
19.100+
fejsbuk
sviđanja