U Trebinju svako, ma koje struke i zvanja bio, može da dosanja svoj san i zbog toga ga svi i posjećuju, kaže u razgovoru za TrebinjeLive.info mr zidnog slikarstva Predrag Peđa Todorović.

predrag pedja todorovic

Todorović je više od dvadeset godina prisutan na srpskoj likovnoj sceni ne samo preko izložbi slika i mozaika, već i kao ilustrator knjiga Branka V. Radićevića, Le Franka Bauma, braće Grim.

Njegovo porijeklo po majci je iz ovih krajeva i samim tim doprinosi uzbuđenju kada je u gradu podno Leotara.

"Trebinje je predivan grad koji u sebi ima nešto i od Mostara, Sarajeva, Dubrovnika i u ovom gradu se smjestilo nešto što je jedinstveno, a što je u ovom trenutku u mnogim gradovima zaboravljeno i zapostavljeno", kazao je Todorović.

Svako u Trebinju može da dosanja neki svoj san i baš zbog tog sna, čovjeku, a pogotovo umjetniku, dato je da sanja da bi i ostali mogli da sanjaju, dodaje naš sagovornik.

"Ovaj grad je idealan za to i mislim da je ovo nešto prelijepo", istakao je Todorović, dodajući da su u gradu na Trebišnjiici mirisi, boje i svjetlost jedinstveni.

Sve se ovo, kako nam je priznao, utkalo u njega i postalo je dio njegovih sjećanja koje će nositi i koja će "vaskrsavati" u raznim momentima kada bude stvarao.

"Čuveni Gogen je jednom rekao kad je otišao na jug Francuske i da je tu pronašao svoju pravu sliku prije nego što je otišao na Tahiti, a možda sam ja ovdje, u Trebinju, pronašao svoje pravo svjetlo", zaključio je Todorović.

On je bio i jedan od učesnika prve umjetničke kolonije "Kolo", koja je prošle godine održana u Muzeju Hercegovina.