Krađe mobilnih telefona su učestala i u stalnom su porastu. Međutim, oštećeni rijetko prijavljuju ovakve slučajeve policiji, iako je broj rasvijetljenih krađa veliki.

Telefon Samo na području CЈB Trebinje u prethodnoj i prvim mjesecima ove godine u više od 90 odsto prijavljenih slučajeva telefoni su pronađeni i vraćeni vlasnicima.

Zbog neopreznosti i navike da se telefon drži u ruci, džepu, na dohvat ruke lako postaje meta lopovima.

Za kratko vrijeme pokradeni ostane bez telefona vrijednog nekoliko stotina maraka, ali i ličnih podataka koje je pametni aparat čuvao.

Bez obzira na štetu, malobrojni se odlučuju prijaviti krađu.

U 2016. godini na području CЈB Trebinje, prijavljeno je tek 11 krađa telefona, a stvarni broj je mnogo veći. Na nepovjerenje građana nadležni odgovaraju rezultatima i detaljnim istragama.

- Za svaki taj telefon iskoristimo sve naše mogućnosti i metode da bismo pronašli, od 11, 8 je pronađeno, a u 2017., od dva prijavljena oba pronađena - istakla je Јovana Cvijetić, portparolka CЈB Trebinje.

Bez obzira na to o kojoj je vrijednosti telefona riječ, krađa se tretira kao krivično djelo.

U problemu su, upozoravaju iz policije, i svi koji kupuju polovne telefone, jer postoji mogućnost da ga je preprodavac kupio od lopova.

Nisu rijetksot i slučajevi da turisti tokom bezbrižnog boravka na krajnjem jugu Srpske izgube telefon. Iz policije apeluju da se i ovi slučajevi prijave i garantuju balgovremeno djelovanje.

Podatak da je broj ukradenih mobilnih telefona u stalnom porastu najbolji je pokazatelj da moramo biti na oprezu i pažljiviji. Ako ne zbog novca koji smo za telefon izdvojili, onda zbog ličnih podataka i fotografija sačuvanih u telefonu, koji imaju mnogo veću vrijednost.