Na području grada Trebinja svake godine otvori se po nekoliko novih sportskih kladionica. Svaka od njih 31 ima svoje redovne mušterije koje klađenje kao pošast upražnjavaju i po nekoliko puta dnevno, ostavljajući tako i više desetina maraka na tiketima, bingu, trci pasa...

kladionica

U Republičkoj upravi za igre za sreću potvrdili su nam da je broj sportskih kladionica u Trebinju u odnosu na 2014. godinu veći za četiri, kao i da njih 31 posluje u registru ove uprave i u skladu sa zakonom o igrama na sreću.

Izračunali smo, na svakih 935 Trebinjaca posluje jedna kladionica, dok na svakog ljekara porodične medicine u Domu zdravlja dolazi oko 2.000 naših sugrađana.

Problem, ističu nadležni, nije u broju kladionica, već u tome što su inspekcijske kontrole veoma rijetke, pa se u kladionicama sve češće sreću maloljetnici, koji umjesto za školsku užinu novac uplaćuju na tiket.

"Zakonom o igrama na sreću za ovakve prekršaje zaprijećene su novčane kazne. Za pravno lice od 10.000 do 30.000 maraka, dok je za odgovorno lice u pravom licu zaprijećena kazna od 2.000 do 6.000 maraka", jasno stoji u pomenutom zakonskom rješenju.

Klađenje je, upozoravaju psiholozi, jedna od vrsta zavisnosti, koja, uglavnom, pogađa mlađe ljude, jer ona predstavlja svojevrstan simbol vršnjačkog druženja.

Problem je i što svaki igrač u kladionici nakon malog dobitka hoće još, pa se kocka iz zadovoljstva pretvara u bolest, za koju ima lijeka ali se na liječenje malo ko odluči, jer ljudi ne žele prvo sami sebi, a zatim i okruženju da priznaju da su kockari i da imaju sve veći problem.

Sociolozi, s druge strane, navode da su kladionice u blizini škola ‘zvono na uzbunu’, a u nadležnim institucijama kažu da osoba koja radi u kladionici ne smije dopustiti maloljetnom licu da vrši uplate na kladionici.

Ona se po zakonu o prekršajima protiv javnog reda i mira može kazniti novčanom kaznom.

Da se ovo ne poštuje jasno je i nadležnim, pa će zato početi  sa pojačanom inspekcijskom kontrolom, posebno nakon što je u jednoj kladionici u Bileći uhvaćeno pet maloljetnih lica koja se klade.