Pripadnici Oružanih snaga Bosne i Hercegovine su prilikom vršenja svojih redovnih zadataka fizičkog osiguranja materijalnih sredstava, naoružanja i municije u skladištima kasarne "Bilećki borci" u Bileći primijetili da je došlo do neovlaštenog ulaska u jedan od objekata OSBiH od za sada nepoznatih počinitelja.

Bileca kasarna

Odmah po saznanju za ovaj vanredni događaj na mjesto događaja upućeni su pripadnici vojne policije OSBiH, radi osiguranja uslova za sprovođenje istrage.

Tom prilikom je izvršen i vanredni nadzor kvantitativnog stanja materijalno tehničkih sredstava (MTS-a) u tom objektu, gdje je utvrđen nedostatak određenih količina MTS-a:

- 6 kom pištolj MAKAROV 9 mm,

- 8 kom pištolj APi M84 7,65 mm,

- 8 kom okvira malih za APi M84 7,65 mm,

- 8 kom okvira velikih za APi M84 7,65 mm,

- 3 kom okvira za pištolj MAKAROV 9.

Trenutno je u toku sprovođenjea istražnih radnji po nalogu tužioca Tužilaštva BiH koju sprovode pripadnici vojne policije OSBiH, Državne agencije za istrage i zaštitu - SIPA (terenski ured u Mostaru) i Policijske stanice Bileća - MUP Republike Srpske.

Uporedo s tim, a sukladno Zakonu o odbrani BiH, Zakonu o službi u OSBiH kao i važećim podzakonskim aktima, OSBiH su odmah putem linije vođenja i komandovanja pokrenule istražne radnje koje tretiraju disciplinsku odgovornost vojnih osoba u vršenju vojne službe u OSBiH.

Po okončanju istražnih radnji, javnost će biti blagovremeno obaviještena o rezultatima istih, saopšteno je iz Ministarstva odbane BiH.