Rudnik i termoelektrana "Gacko" završili su i 2016. godinu u višemilionskom minusu, a broj radnika ponovo je na kraju prošle godine povećan u odnosu na 2015. i to za 87 novozaposlenih, piše TrebinjeLive.info.

Prema finansijskom izvještaju RiTE "Gacko", ovo preduzeće je u minusu za prošlu godinu nevjerovatnih 4.119.000 KM, dok je 2015. završilo sa minusom od oko 20 miliona KM - koliko je utvrdila Glavna služba za reviziju Republike Srpske.

Da u gatačkom preduzeću već godinama stvari ne štimaju kako bi trebalo, svjesni su i u sindikatu RiTE "Gacko", u kome su ranije apelovali na Upravu preduzeća da zaustavi nekontrolisana zapošljavanja, koja su posebno izražena tokom izbornih godina.

Sindikalci tvrde da se Uprava do sada oglušivala o apele da se zaustavi nekontrolisano zapošljavanje u elektro–sektor.

Kako saznajemo, aktuelnoj upravi RiTE "Gacko" su odbrojani dani, a smjena, koja je spremana već neko vrijeme, sada će dobiti dodatni razlog da se provede u djelo.

Smjenom će se realizovati i obećanje predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika da će biti smijenjeni svi rukovodioci javnih preduzeća koja ostvare negativan finansijski izvještaj.

Ostala elektroenergetska preduzeća iz istočne Hercegovine poslovala su u plusu i to: Matično preduzeće Elektroprivrede RS u iznosu od 5.870.000 KM, Hidroelektrane na Trebišnjici 1.197.000 KM i Elektrohercegovina 95.000 KM.