Predsjednik Odbora za predstavke, prijedloge i društveni nadzor Narodne skupštine Republike Srpske, Slobodan Protić i članovi Odbora, te ombudsman za ljudska prava BiH, Ljubinko Mitrović, danas su u zgradi opštine Nevesinje razgovarali s načelnikom ove opštine Milenkom Avdalovićem, predsjednikom Skupštine opštine Momčilom Vukotićem i komandirom nevesinjske policije Slavenkom Lučićem o problemima mještana sela Sopilja koji traje od 2008. godine i prijete da eskaliraju.

Sopilje nevesinje

 - Mještani sela Sopilja tri godine obraćaju se Odboru za predstavke, prijedloge i društveni nadzor Narodne skupštine, žaleći se na probleme koje im pravi komšija Luka Čuljka koji je blokirao prilazni put selu, provocira ih, zastrašuje i uništava njihovu imovinu, zbog čega je policija intervenisala čak 442 puta - saopšteno je iz NSRS.
Članovi Odbora za predstavke, prijedloge i društveni nadzor Narodne skupštine o problemima u selu Sopilja stalno razgovaraju s predstavnicima Ministarstva pravde RS, policije i suda u Trebinju.

Policija je protiv Luke Čuljka podnijela sedam izvještaja o počinjenom krivičnom djelu na osnovu čega je osuđen na 130 dana zatvora, ali mu je kazna preinačena u novčanu koju ne plaća.

Problem da se riješi Poslanici Narodne skupštine i ombudsman za ljudska prava BiH, u pratnji šefa nevesinjske policije i predstavnika lokalne vlasti, potom su posjetili selo Sopilja, gdje su razovarali s porodicama Matković, Kovačević i Spremo koje traže, kako se dodaje, da se problem konačno riješi ili da im se osigura smještaj kako bi mogli da se isele.

- Došli smo u Nevesinje, jer kao narodni poslanici koje su birali građani RS imamo obavezu da riješimo probleme mještana ovog sela. Ovdje je jasno da ne funkcionišu institucije sistema - rekao je predsjednik Odbora Slobodan Protić.

Načelnik Nevesinja Milenko Avdalović je naveo da je ovo veliki problem koji je opteretio cijelu opštinu.

- Problem traje godinama. Zamoliću vas da iscrpite mjere koje imate na raspolaganju da pomognemo zajedno ovim starim ljudima u selu Sopilja do kojih, zbog samovolje jednog čoveka, ne može da dođe ni sanitet - kazao je Avdalović, piše N1.