Odbornici Skupštine grada Trebinja ovlastili su gradonačelnika Luku Petrovića da pokrene proceduru kreditnog zaduženja grada, kako bi se izmirila dugovanja iz prethodne godine, koje je ostavila administracija Slavka Vučurevića u iznosu od 6.339.961 KM.

gradska administracija trebinje

Kako se čulo na današnjem zasjedanju, najviša dugovanja su prema zaposlenim radnicima Gradske uprave i ustanova grada - dijelovi plate i topli obrok za decembar prošle godine i regres za 2016. godinu, zatim prema dobavljačima i za kapitalne investicije koje su ugovorene i realizovane a nisu plaćene, tu su i sudske presude koje su prispjele na naplatu, a  neophodno je vratiti i pozajmice na račun posebnih namjena od naknade za hidroakumulaciju.

"Naš jedini način je da se kreditno zadužimo, a da bismo poravanali ono što nam je ostalo od prethodne vlasti. Ovo nije sjajno, jer će neko morati da vraća ratu kredita još u ovoj godini. Rata će biti oko 750.000 KM", rekao je gradonačelnik Trebinja Luka Petrović.

On je kazao da će neodgovorno ponašanje prethodne vlasti plaćati svi građani Trebinja, jer su napravljene obaveze moraju izmiriti, te da ga iz tog razloga ne čudi što su odbornici opozicije napustili skupštinu, jer, vjerovatno, nisu imali snage da čuju šta su radili i koliku su dubiozu ostavili.

"Opozicioni odbornici su danas pobjegli sa Skupštine. To nam govori da oni žele pobjeći od svih problema, jer nemaju odbrambeni mehanizam za sve ono loše što su uradili tokom djelovanja prethodne vlasti,“ rekao je Petrović.

Dugovanja prema budžetskim korisnicima su oko 1.636.000 KM, dok se dobavljačima duguje 1.143.000 KM, a radnicima će biti isplaćen i regres za prošlu godinu u iznosu jedne najniže plate, za šta je potrebno oko 172.000 KM

Na račun posebnih namjena treba vratiti 2.183.000 KM, koliko je u proteklom periodu sa istog pozajmljeno.

Na naplatu su pristigle i sudske presude i to oko 700.000 KM u predmetu "Hidrogradnja" za Mandićevu zgradu u Bregovima, oko 635.000 KM Luč investu, te za izuzeto zemljište 238.000 KM.

Još uvijek nije poznato kolika su tačna dugovanja za kapitnalne investicije iz prošle godine.