U SUSRET VUKU – U Muzeju Hercegovine otvorena izložba o životu i djelu Vuka Karadžića

Autor: TrebinjeLive Foto: TrebinjeLive
TREBINJELIVE 04. 03. 2017. - 16:29h

U Muzeju Hercegovine u Trebinju, u okviru naučno-političkog skupa „Govori srpski – piši ćirilicom“, otvorena je izložba fotografija sa dokumentima pod nazivom „U susret Vuku“.

u susret vuku izlozba trebinje (1)

Izložbu čini oko 200 fotografija sa dokumentima, kroz koje je predstavljen život i djelo Vuka Karadžića, a kojom se obilježeva 200 godina od štampanja prvih djela Vuka Karadžića, 150 godina od njegove smrti i 65 godina od osnivanja Muzeja Hercegovine u Trebinju.

Otvarajući izložbu, predsjednik gatačke „Prosvjete“, profesor Radomir Vučković, naglasio je spregu Vuka Karadžića sa srpskim pismom ćirilicom.

„Izložba govori o Vukovom rođenju, životu, porodici, diplomatskom radu i susretima sa diplomatama, potom o načinu prikupljanja građe kao što su pripovijetke, pjesme, basne i svega onoga što je narod stvarao, a Vuk prikupljao“, rekao je Vučković.

Direktor Muzeja Hercegovine Ivana Grujić, kazala je da je mnogo razloga što je ova izložba prikazana u Trebinju, podsjećajući na istoriju našeg grada i arheološke ostatke koji svjedoče o starim civilizacijama i psimenosti iz tog doba.

„To je jedan od najbitnijih razloga da se upravo ovdje govori o srpskoj pismenosti i očuvanju njenog pisma na kome ustrajava i ovaj grad i ova ustanova koja čuva brojne ćirilske natpise i spomenike“, kazala je Grujićeva.

Program naučno-političkog skupa završava tribinom „Govori srpski-piši ćirilicom“, koja će u trebinjskom Kulturnom centru biti održana večeras od 18.00 časova.

Naučno-politički skup održava se u organizaciji Asocijacije stvaralaca Republike Srpske, Akademije nauka i umjetnosti Republike Srpske, Srpskog nacionalnog savjeta Crne Gore, SPKD „Prosvjeta“ i Srpskog udruženja „Ćirilica“ Trebinje.

TAGOVI:

Komentari

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne i stavove internet portala TrebinjeLive.info. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal TrebinjeLive.info zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja.

Evo zbog čega je TrebinjeLive najčitaniji i najuticajniji portal u gradu!
9.000+
dnevnih
posjeta
270.000+
mjesečnih
čitanja
665.000+
mjesečnih
pregleda stranica
19.100+
fejsbuk
sviđanja