Navika koje imamo čitavog života nije se lako riješiti, ali kada one utiču na naše zdravlje i uopšteno na to da se osjećamo dobro, trebalo bi da se potrudimo.

hrana

Među njima je i sljedećih pet grešaka koje svi radimo poslije jela, a ne bismo smjeli:

1. Idemo na spavanje

Ukoliko legnete da spavate nakon što ste se najeli, natjeraćete želudac da prebrzo vari hranu, što može izazvati osjećaj nelagode i probleme sa spavanjem. Niste jedini (zapravo ste u većini) ako vam se poslije jela prispava, ali pokušajte da se oduprete snu i sačekajte bar dva sata nakon jela. Najbolje što nakon obroka za sebe možete uraditi je da prošetate.

2. Palimo cigaretu

Mnogim pušačima veliki je užitak da zapale cigaretu poslije jela, ali to je velika greška. Nakon što ste pojeli, tijelu treba vremena da svari hranu, a pušenje mu u tome sigurno neće pomoći. Naime, nikotin se veže za višak kiseonika koji je potreban za probavu, zbog čega će tijelo da apsorbuje još više kancerogenih materija nego inače.

3. Tuširamo se

Kada se tuširamo, protok krvi u tijelu se mijenja jer krv želi brže da dopre do površine kože kako bi organizam lakše podnio promjenu temperature. To znači da će količina krvi koja pomaže u varenju hrane biti smanjena, što proces probave može da uspori ili da uzrokuje lošu probavu.

4. Jedemo voće za desert

Ne govore nutricionisti uzalud da je voće najbolje jesti za doručak, odnosno na prazan želudac. Osim što će vas šećer iz voća napuniti energijom potrebnom za novi radni dan i obaveze, izbjeći ćete i lošu probavu koju može izazvati konzumiranje voća za desert.

S obzirom na to da su za varenje voća potrebni drugi enzimi, voće je najbolje jesti na prazan želudac kako bi se maksimalno apsorbovalo u organizam. Jedete li voće odmah nakon obroka, ono neće moći da se pravilno svari, jer će se pomiješati s drugom hranom koju ste pojeli prije.

5. Vježbamo

Trebalo bi da sačekamo barem dva sata poslije jela da bismo išli da vježbamo. Pustite hranu da se slegne i tako ćete izbjeći mogući želudačni refleks, štucavicu, mučninu, pa čak i povraćanje.