Film "Na mliječnom putu", scenariste i reditelja Emira Kusturice, premijerno je večeras prikazan u renoviranom bioskopu Kulturnog centra u Trebinju.

premijera filma emira kusturice na mlijecnom putu (4)

Trebinjskoj premijeri, pored Kusturice, prisustvovala je i glumica Sloboda Mićalović, kao i dio ekipe Trebinjaca koji su ostvarili uloge u ovom ostvarenju, mnogobrojni građani, zvanice iz kulturnog, javnog i društvenog života.

Kusturica je istakao da je film rađen tri godine u teškim okolnostima, navodeći da je njegovo novo ostvarenje temeljeno na ljepoti pejzaža i onoga što se najbolje podudara sa zapletom filma, koji je građen na istinitim pričama.

"Sve što je bilo u Hercegovini na dohvat ruke mi smo snimili. Na sreću ovog filma, imali smo pozadinu ispred koje se dešavala velika ljudska drama, koja nije vezana samo za iskustva naših ratovanja kojih je bilo mnogo, nego je sve stepenovano i sublimirano u jednu univerzalnu ljudsku dramsku priču koja je vezana za sve ratove ovog svijeta", rekao je Kusturica.

On je naglasio da je izuzetno srećan što film "Na mliječnom putu" doživljava renesansu bioskopa kako u Srbiji, tako i u Republici Srpskoj.

Kusturica je dodao da mu je veoma drago i što ima priliku da pogleda film tačno onako kako ga je smontirao i izmiksao, što nije bio običaj čak ni u Jugoslaviji.

"Mi smo se trudili da napravimo najbolju moguću sliku i ton. Srećna okolnost je što je trebinjski bioskop renoviran, pa će svaki naš dijalog doći do gledaoca", rekao je proslavljeni režiser.

Komentarišući saradnju sa Trebinjcima koji su ostvarili značajne uloge u filmu, Kusturica je rekao da mu je bilo veliko zadovoljstvo što je mogao da radi sa glumcima amaterima.

"U svakom gradu u kome sam snimao, a Trebinje do sada nije imalo takvo iskustvo, skupljao sam malo 'nakrivljene tipove' koji su stigli do mene. Tu je njih petoro, koji nisu bili baš laki za rad, ali su dobri likovi u životu", rekao je Kusturica, dodajući da su upravo takvi ljudi neophodni za film, jer svako ostvarenje traži životni utisak koji oni donesu.

Ta vrsta glumaca amatera, pojasnio je Kusturica, unesu u film nešto što profesionalci ne mogu - jer su skoncentrisani na lik i njegov razvoj.

"A ovi glumci, amateri, u fragmentima unose svoje duhovitosti i brze reakcije, nakon čega je samo pitanje sreće i naše spremnosti da uhvatimo djeliće minuta gdje oni budu maestralni, pa čak i često bolji od profesionalaca", kazao je Kusturica, dodajući da su upravo takvi likovi ukrasi gradova, pa samim tim i Trebinja.

premijera filma emira kusturice na mlijecnom putu (4)

Sa trebinjskom publikom večeras je bila i Sloboda Mićalović, koja je tom prilikom kazala da je cijela fimska ekipa uspjela da doživi Hercegovinu i Trebinje na pravi način zahvaljujući Emiru Kusturici.

"Mi glumci smo se trudili da uloge koje igramo, kao na primer ja - Hercegovku, dočaram na jedan pravi način kako sam sve vas doživela. Imali smo dobre uslove za rad i bili ste odlični domaćini", rekla je Mićalović.

Ona je kazala da se nada da je publika uživala gledajući film, isto onoliko koliko je glumačka ekipa uživala prilikom rada na njegovom nastanku tokom tri ljeta širom Trebinja, Hercegovine, Višegrada, Zelengore, Hutovog blata...

U Kusturičinom kadru našao se i Trebinjac Aleksandar Sarić, za koga je, kako je priznao novinarima, snimanje filma bilo jedno lijepo novo iskustvo tokom koga je stekao dosta novih poznanstava.

"Iskreno da vam kažem, nije lako raditi sa profesorom Kusturicom. Traži dosta, izvlači maksimalu, pa, vjerovatno, sa njim zato i rade najbolji glumci", rekao je Sarić.

premijera filma emira kusturice na mlijecnom putu (4)

On je dodao da je za njega najveće bogatstvo iz ovog filma što mu je Kusturica omogućio da uđe u sferu života glumaca, gdje je saznao kako oni žive, razmišljaju.

"Ipak su to samo obični ljudi", poručio je Sarić, dodajući da će se svaki put rado odazvati pozivu Emira Kusturice da nešto snima, ali da nema ambicija da se inače bavi glumom.

Poslije prikazivanja filma, trebinjskoj publici poklonila se filmska ekipa, koja se zatim zahvalila prisutnim koji su ih pozdravila dugotrajnim aplauzom.

Pored uglednih gostiju, premijeri filma su prisustvovali i Njegovo preosveštenstvo vladika Grigorije, gradonačelnik Trebinja Luka Petrović, njegov zamjenik Mirko Ćurić, predsjednik gradske skupštine Dragoslav Banjak...

premijera filma emira kusturice na mlijecnom putu (4)

U Kulturnom centru ranije je rečeno da je interesovanje za film "Na mliječnom putu" ogromno i da su sve karte rasprodate.

Na redovnom repertoaru ovog bioskopa, film će biti već od 2. marta.

Film prati priču o životu jednog čovjeka u tri različita životna perioda - u vremenu koje je proveo kao srećni mljekadžija tokom rata, opasnim avanturama i romansi sa voljenom ženom i potonjem monaškom životu, kada se osvrće na burnu prošlost - kako svoju, tako i svoje zemlje.

U filmu su prikazane tri istinite priče koje su sjedinjene u jednu cjelinu - o ženi koja je bježala od oficira međunarodnih snaga u BiH koji je u nju bio zaljubljen, zatim o Srbinu iz Konjica, koji je tjerao ovce u minsko polje da bi ga prešao i treća o čovjeku iz Avganistana, koji je preživio hraneći zmije.

U priči o ljubavnom trouglu i ratnom razaranju devedesetih godina 20. vijeka na ovim prostorima, glavne uloge tumače Emir Kusturica, Monika Beluči, Sloboda Mićalović, Predrag Miki Manojlović.

premijera filma emira kusturice na mlijecnom putu (4)