Na Međunarodnoj konferenciji o nastavi fizike u Aleksincu, u Srbiji, učestvovaće i učenice trećeg razreda Gimnazije "Jovan Dučić" - Sara Pikić i Anđela Đordan sa profesorom ovog predmeta Nenadom Grkovićem.

ucenici gimnazije takmicenje fizika (2)

Učenici iz Trebinja prošli su u uži krug takmičenja sa demonstracionim eksperimentom koji služi za objašnjenje horizontalnog hica iz slobodnog pada.

Pošto su ove lekcije veoma složene za đake, nije lako objasniti učenicima to kretanje, pa se profesor Grković sa svojim učenicama poslužio sa ovim demonstracionim eksperimentom.

Objašnjavajući horizontalni hitac iz slobodnog pada u praktičnom primjeru, Grković navodi primjer ispaljenog metka i nekog drugog predmeta koji će se ispustiti sa iste visine.

"Ako se iz puške u horizontalnom pravcu ispali metak, a u istom momentu sa iste visine spusti neko drugo tijelo da slobodno pada - postavlja se pitanje šta će prvo pasti na zemlju - metak ili to tijelo. Učenici bi trebali da zaključe da metak i tijelo trebaju da padnu u isto vrijeme, jer je horizontalni hitac složeno kretanje ravnomjerno pravolinijskoga i slobodnog pada", rekao je Grković.

On je dodao da je međunarodna konferencija u Aleksincu značajno iskustvo za svakoga profesora fizike, jer se na njoj raspravlja o problemima u nastavi ovog predmeta, koji je specifičan jer ima dosta teorije, koju treba na što jednostavniji način prilagoditi đacima.

Učenica trebinjske Gimnazije Anđela Đordan kaže da voli fiziku i da uz teoriju voli da radi što više eksperimenata u školi, jer joj je to zanimljivo, a i uz praktične stvari lakše se uči.

Odlazak u Aleksinac za nju predstavlja novo iskustvo u oblasti ovog predmeta.

ucenici gimnazije takmicenje fizika (2)

Njena drugarica Sara Pikić kaže da praktičnih primjena nema u drugim predmetima, jer su oni većinom teorijski.

"U Aleksincu ćemo se upoznati sa učenicima iz drugih škola i vidjeti njihova dostignuća iz fizike koja možda mi možemo da primjenimo u našoj školi", istakla je Pikić.

Na konferenciji u Aleksincu, koja se po peti put održava u ovom mjestu, učestvuju profesori sa univerziteta i srednjih škola iz Srbije, Hrvatske, Slovenije, Makedonije, Crne Gore, Republike Srpske, BiH.