FOTO VIJEST – Trebinjska publika uživala u koncertu Darka Karajića na lauti

Autor: Ž.K./TrebinjeLive Foto: TrebinjeLive
TREBINJELIVE 02. 03. 2017. - 21:26h

U Muzičkoj školi u Trebinju večeras je održan koncert Darka Karajića na lauti.

darko karajic koncert trebinje (2)

Prisutni su uživali u muzici srednjeg vijeka jer ovu vrstu muzike kao i instrument rijetko mogu da čuju u Trebinju.

Karajić se trebinjskoj publici predstavio na lauti, teorbi i njemačkoj teorbi – instrumentima iz srednjeg vijeka, a izvodio je kompozicije autora Vićenca Kapirole, Adrijana le Roja, Alesandra Pićininija, Silvius Leopolda Vejsa…

Ljubav prema lauti osjećao je još od djetinjstva, gledajući serije poput „Robina Huda“, u kojima je uživao slušajući muziku iz tog vremena.

„Cijeli život me privlači taj period srednjeg vijeka, kao i muzika tog perioda, tako da sam na taj način zavolio lautu“, rekao je Karajić.

Kaže da ljudi u ovim krajevima vole ovu vrstu muzike, jer uvijek ima đaka koji uče ovaj instrument i prenose to na mlađe generacije.

„Prilikom izvođenja osjećam fluid između publike i mene, jer ona nakon koncerta izlazi pomalo zbunjena toplinom te muzike. Velika je vremenska barijera između srednjeg vijeka i današnjih dana – od 300 do 500 godina, ali ta muzika lako dolazi do srca“, istakao je Karajić.

Predaje i gitaru, ali lauta je njegova „pasija“ – to jest njegovo polje muzičkog interesovanja. U srednjovjekovnoj muzici ima veliki repertoar lijepih kompozicija, ali i zaboravljenih, koje čekaju da se ponovo izvode.

darko karajic koncert trebinje (2)

„Razlika između laute i gitare je ne samo u broju žica, štimu, cijeloj koncepciji zvuka već i u tehnici desne ruke“, naglasio je profesor gitare na Fakultetu muzičke umjetnosti u Beogradu i u Muzičkoj školi „Josip Slavenski“ na odsjeku za ranu muziku.

Prvi put dolazi kao solista u grad podno Leotara i za Trebinje kaže da je čaroban kao i muzika koju izvodi.

Karajić svira lautu preko 30 godina i 2015. godine objavio je svoj prvi solo CD pod nazivom „Putovanje“.

Komentari

Bravo Darko!

Odgovori
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne i stavove internet portala TrebinjeLive.info. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal TrebinjeLive.info zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja.

Evo zbog čega je TrebinjeLive najčitaniji i najuticajniji portal u gradu!
9.000+
dnevnih
posjeta
270.000+
mjesečnih
čitanja
665.000+
mjesečnih
pregleda stranica
19.100+
fejsbuk
sviđanja