U Muzičkoj školi u Trebinju večeras je održan koncert Darka Karajića na lauti.

darko karajic koncert trebinje (2)

Prisutni su uživali u muzici srednjeg vijeka jer ovu vrstu muzike kao i instrument rijetko mogu da čuju u Trebinju.

Karajić se trebinjskoj publici predstavio na lauti, teorbi i njemačkoj teorbi - instrumentima iz srednjeg vijeka, a izvodio je kompozicije autora Vićenca Kapirole, Adrijana le Roja, Alesandra Pićininija, Silvius Leopolda Vejsa...

Ljubav prema lauti osjećao je još od djetinjstva, gledajući serije poput "Robina Huda", u kojima je uživao slušajući muziku iz tog vremena.

"Cijeli život me privlači taj period srednjeg vijeka, kao i muzika tog perioda, tako da sam na taj način zavolio lautu", rekao je Karajić.

Kaže da ljudi u ovim krajevima vole ovu vrstu muzike, jer uvijek ima đaka koji uče ovaj instrument i prenose to na mlađe generacije.

"Prilikom izvođenja osjećam fluid između publike i mene, jer ona nakon koncerta izlazi pomalo zbunjena toplinom te muzike. Velika je vremenska barijera između srednjeg vijeka i današnjih dana - od 300 do 500 godina, ali ta muzika lako dolazi do srca", istakao je Karajić.

Predaje i gitaru, ali lauta je njegova "pasija" - to jest njegovo polje muzičkog interesovanja. U srednjovjekovnoj muzici ima veliki repertoar lijepih kompozicija, ali i zaboravljenih, koje čekaju da se ponovo izvode.

darko karajic koncert trebinje (2)

"Razlika između laute i gitare je ne samo u broju žica, štimu, cijeloj koncepciji zvuka već i u tehnici desne ruke", naglasio je profesor gitare na Fakultetu muzičke umjetnosti u Beogradu i u Muzičkoj školi "Josip Slavenski" na odsjeku za ranu muziku.

Prvi put dolazi kao solista u grad podno Leotara i za Trebinje kaže da je čaroban kao i muzika koju izvodi.

Karajić svira lautu preko 30 godina i 2015. godine objavio je svoj prvi solo CD pod nazivom "Putovanje".