U Galeriji Kulturnog centra u Trebinju sinoć je priređena izložba fotografija Petra Našica iz Češke i Đorđa Bjelakovića iz našeg grada, koje govore o snimanju filma Emira Kusturice "Na mliječnom putu".

izlozba na mlijecnom putu (4)

Na oko 600 fotografija predstavljeni su najzanimljiviji detalji koji su nastali u trogodišnjem snimanju filma kroz objektive ove dvojice fotografa.

Otvarajući izložbu, gradonačelnik Trebinja Luka Petrović kazao je da će po fotografijama dvojice umjetnika Trebinje trajno ostati zapamćeno po snimanju filma velikog srpskog režisera Emira Kusturice.

izlozba na mlijecnom putu (4)

"Oni su za tri godine snimanja filma fotografisali važne događaje i obilježili bitne trenutke u snimanju filma za koji vjerujem da će dostići neslućene visine", rekao je Petrović, dodajući da se zahvaljujući fotografijama vidi život filma od prvih do posljednjih kadrova.

Govoreći o izložbi, režiser Emir Kusturica kazao je da sami raspored fotografija govori o tome da je Petar Našic filmadžija, koji, kao niko drugi, veoma lako okida na fotoaparatu i smjelo u svakoj sekundi ispuca gotovo čitav film.

izlozba na mlijecnom putu (4)

"Ishod njegovih fotografija je veoma zanimljiv i potpuno obrnut od onoga što sam ja očekivao. Meni treba dva-tri sata da nešto spremim, a njemu jedan sekund da nešto fotografiše", rekao je Kusturica.

Kad bi se sve predstavljene fotografije prevele u 25 fotki u jednoj sekundi, mogao bi da se napravi mali film, naglasio je proslavljeni režiser.

Mnogobrojnoj publici obratio se i Petar Našic, fotograf koji je uz asistenciju Trebinjca Đorđa Bjelakovića vrijedno radio na filmu "Na mliječnom putu".

izlozba na mlijecnom putu (4)

"Profesora Emira sam upoznao na snimanju filma 'Zavjet', nakon čega sam uvijek pokušavao da ga pratim", rekao je Našic, dodajući da je sličnu izložbu fotografija, samo sa filma "Zavjet", priredio u Pragu.

On je istakao da Kusturicu prati i onda kada predstavlja svoje knjige, potpisuje ih, priređeuje koncerte, te da mu je drago što je pratio i film "Na mliječnom putu", gdje je upoznao nove prijatelje kao što je Đorđe.

Prisutne je pozdravio i Đorđe Bjeloković, koji je kazao da mu je drago što je izložba priređena u Trebinju, zahvaljujući se svima koji su došli i pomogli njeno postavljanje.

izlozba na mlijecnom putu (4)

izlozba na mlijecnom putu (4)

izlozba na mlijecnom putu (4)

izlozba na mlijecnom putu (4)